Ангел Джамбазки: Българският език трябва да бъде матуритетен в целия ЕС!

Българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО – БНД Ангел Джамбазки активно работи в подкрепа на признаването на българския език за матуритетен на територията на всички страни членки на Европейския съюз. Той подкрепи и внесената от името на „Асоциацията на българските училища в чужбина“ петиция до Европейския парламент, чиято цел е ЕС да гарантира, че училищата във всички държави членки предлагат изпити в края на средното образование на всички официални езици.

Какво е матуритетен език?

Матуритетен е език, по който ученикът има право да държи изпит, за да, докаже нивото на познанието му, като оценката от този изпит се признава за оценка от матура.

Повечето държави членки на ЕС не предвиждат възможност за явяване на матуритетен изпит по т. нар. „малки“ европейски езици, извън изучаваните 5 пет основни езика – английски, френски, немски, испански и италиански.

Защо е важно българският език да е матуритетен в държавите-членки на ЕС?

Макар и със съжаление, няма как да не се отбележи, че българите търсят развитие в страни от Европейския съюз. Въпреки че са напуснали родината си, това не означава, че прекъсват връзката с нея, с майчиния си език, с българските бит и култура.

През далечния IX век българската държава спасява създадената от покровителите на Европа, светите братята Кирил и Методий, славянска азбука и подпомага разпространението й сред другите славянски народи. Днес, повече от 350 милиона души в света използват кирилицата

Българските училища в държавите-членки на ЕС са стотици и обучават десетки хиляди българчета. Те са единствената възможност на нашите сънародници в чужбина да запазят своето национално самосъзнание. Право на българите в чужбина е да полагат зрелостни изпити на майчиния си език.

Българският език трябва бъде поставен на едно ниво с така наречените „големи“ езици. Той е основата на националността и на националното чувство и е единственият от 24-те официални езика на ЕС, който използва кирилската азбука. Не бива да позволяваме да бъде подценяван и жертван.

Загубим ли традициите и езика си, губим същността си.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*