Анастасиадис се радва да работи занапред с “моя приятел Мустафа Акънджъ”

Президентът Никос Анастасиадис каза в четвъртък вечерта, че очаква с нетърпение да работи с “моя приятел  Мустафа Акънджъ най-накрая да се обедини нашата родина, свободна от чужди войски, и за кипърските гърци и за кипърските турци мирно да живеят и съжителстват отново, както са правили това в продължение на векове. ”

Анастасиадис се говори по време на прием, даден от посланика на САЩ в Никозия Джон Кьониг по повод на 239-та годишнина от независимостта на САЩ.

В обръщението си Анастасиадис отбеляза, че основните ценности, залегнали в Декларацията за независимост на САЩ, “живот, свобода и стремеж към щастие”, формират основните вярвания и конституционни принципи не само в Америка, но на толкова много други модерни демократични народи по света, заявявайки, че Кипър не е изключение.

“Тъй като тези ценности и принципи са станали универсални, те ни обединяват като партньори, не само като държави, но и като народи,” каза той.

Той каза, че Кипър и САЩ, които “се стремят да постигнат и поддържат тези принципи”, исторически са се радвали на стабилни двустранни отношения. “Нашите отношения са базирани на взаимно споделени фундаментални разбирания за това, което ние като правителства и държави трябва да правим, за да се постигне и да се осигури максимално за нашите общества, и това, което още можем да направим, като страни, за насърчаване на каузата на мира, просперитета, стабилността и сигурността по отношение на глобална основа”, отбеляза той.

Анастасиадис добави, че двете страни са работили заедно през последните две години и половина, за да вървят към напредък, което включва търсенето на мир в региона на Източното Средиземноморие, енергийната сигурност и сътрудничество за левантийския басейн и извън него, както и задълбочаването на двустранните отношения на взаимно приемливо и полезно ниво.

Както каза вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън в речта си в Никозия на 22 май 2014 г., “Кипър се очертава като лидер в региона … ключов играч в източната част на Средиземно море … в стратегически нарастващото партньорство със Съединените щати”, каза Анастасиадис.

За решаването на кипърския проблем, Анастасиадис посочи, че той е неразделна част от тази геостратегически визия, тя е преди всичко негов приоритет. Той каза, че очаква интензивно да работи с “моя приятел Мустафа Акънджъ най-накрая да се обедини Кипър свободен от чужди войски, и за кипърските гърци и кипърските турци да мирно живеят и съжителстват заедно отново, както са правили това в продължение на векове”.

Във връзка с това, каза той, се надяваме обединен Кипър да стане модел и пример да подражание в региона. (CNA)

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*