Анастасиадис призовава Голямата Петорка

Никозия иска значителното участие на на постоянния съвет за сигурност на Организацията на обединените нации в навечерието на възобновяването на мирните преговори за Кипър.

Президентът Никос Анастасиадис ще проведе серия от срещи в понеделник с посланиците, представляващи правителствата на Постоянната петорка, Голямата петорка, или P5, както е известен съвета още, както и с посланикът на Испания и други дипломати, представляващи страни членки на ЕС.

Постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, който включва следните пет правителства: Китай, Франция, Русия, Обединеното кралство и Съединените щати.

Според вестник “Филелефтерос”, Анастасиадис търси по-активна роля от Постоянната петорка – и по-специално от страна на САЩ и Великобритания – именно сега, когато се подготвя рестартиране на преговорите.

Подновяването на преговорите се очаква да бъде обявено в понеделник вечер след вечеря на президента и новоизбраният лидер на кипърските турци Мустафа Акънджъ, домакинствана от специалния пратеник на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде в хотел Ледра Палас  в Никозия.

Ейде по-рано призова двамата лидери да се възползват от тази уникална възможност за обединение на Кипър след 41 години на разделение.

“Така че аз съм много окуражен от климата, който е създаден през последните седмици и месеци тук и мисля, че това е възможност, която кипърците трябва да използват,” каза Ейде пред репортери.

Президентът Анастасиадис преди това се срещна с генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун, руския президент Владимир Путин и президента на Европейския съвет Доналд Туск по време на посещенията си в Полша и Москва за събития за Деня на победата.

Анастасиадис излезе от преговорите в знак на протест срещу проучванията на Турция за нефт и природен газ край бреговете на острова, но обяви през април, че те ще се върне на масата за преговори след кипърските турски избори.

И Анкара, и Вашингтон изразиха надежда, че 2015 най-накрая може да бъде годината, в която Кипър да се събере отново.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*