Анастасиадис заяви, че има потенциал за нови взаимоотношения в региона

Страните от Източното Средиземноморие имат потенциал да разширят сътрудничеството си в областта на въглеводородния добив и за създаване на нови полезни взаимоотношения, които ще служат на интересите на своите народи и региона като цяло, заяви в петък президентът Никос Анастасиадис. Приемайки акредитивните писма на новия египетски посланик в Кипър Хюсеин Абделкарим Тантауи Мубарак, Анастасиадис заяви, че откритието на природен газ в съседната срана ще има решаващо въздействие върху икономиката.  “Има потенциал, не само за укрепване на съществуващото сътрудничество между съседните страни в сектора на въглеводород, но също така и за създаването на нови взаимодействия, които ще служат на интересите на своите народи и региона като цяло”, каза президентът, съгласно официалното изявление.

Позовавайки се на тристранното сътрудничество между Кипър, Египет и Гърция, президентът каза, че очаква то да се затвърди и разшири. Трите страни се споразумяха да засилят сътрудничеството си както икономически, така и политически.
Мубарак подчерта стратегическото географско положение на острова и членството му в ЕС. Той каза, че Кипър “винаги е имал специално значение на регионално и международно равнище и може да действа като мост между народите на север и на юг от Средиземно море.”

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*