Анастасиадис – Аканджъ: Ще успеем, ако сме единни  

„Обединени, можем да постигнем много”, казаха двамата лидери

Това заявиха снощи двамата лидери Никос Анастасиадис и Мустафа Аканджъ, които направиха изявление около 23:00 часа след шоуто „Под лунната светлина” в замъка на Отело във Фамагуста.

Залата бе пълна до краен предел, присъстваха високопоставени кипърски и чуждестранни лица, медии и гости на концерта на „Кипрогения”

images-Othellos-Famagusta-15Присъстваха също специалния съветник на генералния секретар на ООН за Кипър, Еспен Барт Ейде, специалният представител на генералния секретар в Кипър, Лиса Батехнайм, официалните преговарящи за двете страни Андреас Мавроянис и Йоздил Нами.

„Аз вярвам в нашата обща родина Кипър и това е, което ние се опитваме с моя приятел Мустафа – обединяване на острова, въз основа на принципите, които сме се съгласували, двузонална, двуобщностна федерация, въз основа на защитата на правата на човека, защитата на четирите свободи, за да се създаде една модерна държава, подобно на други държави-членки на ЕС “, каза кипърският президент Никос Анастасиадис.

Мустафа Аканджъ припомни, че това културно събитие е поредната стъпка напред и че през юни двамата лидери са гледали театрална постановка в Лимасол.

„Идеята е, че Кипър е нашата родина, дали Лимасол или Фамагуста, не правим разлика”, каза той. “Искаме да се създаде ситуация, при която всяка точка на този остров ще принадлежи на всички нас. Работим усилено по въпроса, и разбира се, ние се нуждаем от подкрепата на нашите общности. Искаме младите поколения да споделят ползите от този красив остров.”  Запитан коя песен хареса повече, г-н Аканджъ отговори “всички”.

Мустафа Аканджъ благодари на президента Анастасиадис и двуобщностната Комисия по култура и групата “Kyprogeneia” за тази вечер.

Концертът се проведе с участието на ансамбъл “Kyprogeneia”, включващ музиканти от двете страни на острова.

Двамата лидери бяха поканени от Техническия комитет за култура, който наскоро беше създаден с цел да представя и улеснява организацията на културни събития, които ще доведат двете общности по-близо.
Кулата на Отело във Фамагуста е наскоро реновирана, проектът започна през лятото на 2014-.та и за една година се превърна в един от най-красивите и ценни паметници на културата на острова.
Проектът бе финансиран от Европейската комисия в сътрудничество с Програмата на ООН за развитие, с обща стойност на възстановителните работи за €1,025 млн.
Източник: CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*