Американският медицински център обвинява HIO в лъжа за Gesy

Американският медицински център (AMC) обяви в четвъртък, че няма да се присъедини към националната здравна схема (Gesy) и обвини здравноосигурителната организация (HIO), че е мамила обществеността за участието на частни болници в схемата.

“Предложената здравна схема не е жизнеспособна и нейното прилагане ще доведе до влошаване на качеството на здравеопазването”, каза говорителят на AMC в Никозия д-р Маринос Сотириу.

В отговор на изявленията на HIO в сряда, че все по-голям брой здравни центрове в областите Никозия, Лимасол и Пафос ще се присъединят към Gesy, Сотириу каза, че това създава впечатлението, че колелото се обръща в полза на Gesy, но това не е така.

“HIO безнадеждно се опитва да нахрани медиите с неточности и невярна информация относно намерението на някои” клиники “да се присъединят към Gesy”, заяви той. “Но те крият истинските факти, а именно, че някои от така наречените” клиники “са просто лечебни кабинети, които не могат да осигурят вторична или третична грижа и дори не разполагат с болнични стаи.”

АМС ще се присъедини към Платформата на частното здравеопазване, каза Сотириу, “тъй като целта на центъра е да продължи да работи автономно и независимо, предлагайки висококачествени здравни услуги.”

В сряда HIO обяви, че редица частни здравни центрове ще се присъединят към Gesy от 1 юни. Сред тях са Медицинският център на Апостолос Лукас в Никозия и Европейската медицинска клиника, Средиземноморската болница в Лимасол, Немският онкологичен център, клиниката Aimis, и частната евангелистка болница в Пафос.

В докладите се казва, че се очаква още два частни медицински центъра в Никозия да обявят своето участие в Gesy скоро, докато в процес на изграждане е новата поликлиника на Никозия, която ще бъде домакин на редица услуги на Gesy с общопрактикуващи лекари, специализирани лекари и диагностично оборудване и лаборатории.

Въпреки повишените опасения за районите Ларнака и Фамагуста, където частните здравни центрове все още не са изразили интерес да участват в Gesy, HIO заяви, че е уверен, че ще достигне необходимия брой лекари специалисти за първата фаза на Gesy.

До момента, лекарите, заявили желание да работят с националната здравна каса са около 300, като правителството се надява, че до стартиране на схемата (01,06,2019) ще достигнат цифрата 380, необходима да покрие нуждите за момента.

Източник: Cyprus mail

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*