Актуализиран списък на страните, от които Кипър приема пътници

България остава в категория „С“, т.е. в списъка на страните с висок риск

Днес, първи септември 2020, министерството на здравеопазването обяви актуализиран списък на страните, от които Кипър приема пътници, който влиза в сила от петък, 04/09/2020.

Според новия списък, Унгария, Словакия, Словения и Лихтенщайн се преместват от категория А в Б.

Обединеното кралство остава в категория Б.

Монако и Руанда, които са от категория B, се поставят в категория C.

Австралия се премества от категория С в Б.

Министерството на здравеопазването съобщи, че от петък категория А ще включва Германия, Естония, Литва, Латвия, Финландия, Норвегия, Грузия, Канада, Нова Зеландия, Южна Корея и Тайланд.

В категория В са Австрия, Белгия, Дания, Гърция, Ирландия, Италия, Унгария, Полша, Португалия, Швеция, Словакия, Словения, Чехия, Обединеното кралство, Швейцария, Исландия, Лихтенщайн, Ватикана, Сан Марино, Уругвай, Китай, Япония и Австралия.

В категория С, която включва държави, за които се смята, че представляват повишен риск в сравнение с другите две групи, са България, Франция, Хърватия, Люксембург, Румъния, Испания, Малта, Холандия, Андора, Монако, Алжир, Сърбия, Мароко, Черна гора, Руанда , Тунис, Русия, Украйна, Фарьорските острови, Египет, Обединените арабски емирства, Израел, Ливан, Катар, Бахрейн и Саудитска Арабия.

Пътниците, идващи от държави от категория А, не са длъжни да представят лабораторно свидетелство за тест Covid-19 или да преминат в самоизолация.

Хората, пристигащи от държави от категория В, трябва да представят отрицателен тест за коронавирус (PCR) не по-стар от 72 часа. Кипърските граждани и техните семейства и постоянни жители могат да се тестват при пристигане в Кипър. Лица, независимо от националността, чиито държави на пребиваване не предоставят услуга за лабораторно изследване (в публичния или частния сектор) на желаещите да пътуват до Република Кипър, могат да се изследват при пристигането си. В момента само Италия е в списъка на страните, в които няма възможност да се получи PCR тест за целите на пътуването.

Пристигането от държави от категория C е разрешено само за конкретни категории граждани, които имат възможност да изберат дали да преминат тест Covid-19 при пристигането си в Кипър или да имат със себе си отрицателен сертификат за RT-PCR тест, не по-стар от 72 часа. Хората, които пристигат от държави от категория С, трябва да се самоизолират в продължение на 14 дни след пристигането си. Те също така са длъжни да направят PCR тест за коронавирус 48 часа преди изтичането на тяхната самоизолация. След това те трябва да изпратят резултатите на  monada@mphs.moh.gov.cy  .

Разходите за тестовете за тези, които решат да се тестват при пристигането си от държави от категория В и С, се поемат от самите пътници.

Всички пътници, независимо от националността, трябва да попълнят формуляра CyprusFlightPass в рамките на 24 часа преди полета си. (https://cyprusflightpass.gov.cy/)

Източник: PIO

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*