Автомобили с пропан-бутан едва ли ще има през първото тримесечие на 2016 г.

Бюрокрацията има вина за забавянето

Решението на правителството, че в рамките на първото тримесечие на 2016 г.да има автомобили, задвижвани с пропан-бутан, едва ли ще се спази, казаха от търговската парламентарна комисия. Председателя на комисията Захари Захариу спомена, че поради бюрокрацията, закъсненията при наемането на персонал към отдела за инспекция на министерството на труда и нежеланието на някои петролни фирми вносителки е причина за забавянето на процедурата, но по-голямата част от необходимите наредби и законодателства са били изпълнени.

В своето изявление пред медиите той каза, че петролните компании не са показали готовност да създадат лицензирани пунктове за захранване на автомобилите с пропан.

Искането на комисията към министерството на търговията изрази желанието си всички членове на министерството да се съберат в рамките на следващите 10 дни, за да се опитат да разрешат проблемите, за да може въпросът да се отнесе към Парламента в рамките на 15 дни.

Депутатът от АКЕЛ Костас Коста коментира ситуацията, че едва ли е имало други „интереси”, които стоят зад закъсненията. „Нека правителството най-сетне пристъпи към приключване на процедурите, за да се даде шанс за закупуване на много по-евтино и по-малко замърсяващо околната среда гориво” каза той. Костас Коста отдаде забавянето на Министерския съвет.

Освен това,  реда и условията за получаване, съхраняване и доставка на пропан създадени от митническия отдел, също не бяха представени. Забавя се и процедурата по разглеждане на заявленията за лицензиране на нови станции.

Депутатът от ЕДЕК Джордж Варнава добави, че в няколко европейски страни, станциите за съхранение и доставка на суровината са над земята с всичките им необходими мерки за сигурност, а Кипър е задължен тези станции да бъдат под земята, което допълнително усложнява ситуацията и увеличава разходите.

Депутатът от Зелената партия Георги Пердикис заяви, че въпросът с бавещата се държавна бюрокрация и новият персонал, който е необходимо да бъде нает на работа, трябва да бъде решен незабавно, за да може потребителите да започнат да използват да захранват автомобилите си с пропан, които е много по екологичен.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*