Абсурд с изгорели пенсии в НОИ в Бургас

Държавата официално съхранява документите, но реално те са унищожени

Десетки, а може би и стотици българи няма да могат да се пенсионират или ще бъдат ощетени с по-ниска пенсия.

Пенсиите им буквално изгарят в пожар в НОИ-Бургас. Документите са били само там, съобщава НоваТВ.

Така държавата официално съхранява документите, но реално те са унищожени, а тя ги изисква от хората, за да им отпусне пенсии.

На 22 юли 2015 година, малко след 15:00 часа, пожар избухва в архива на Националния осигурителен институт в Бургас. Мястото, където се съхраняват документите на хиляди служители на вече несъществуващи предприятия.

 „Тук имаше едно вентилационно тяло. То е паднало и е станало късо съединение. Тук имаше един стелаж, обгорял, а тук един – целият изгорял”, разказва Енчо Жеков, директор на поделението на НОИ в Бургас.

На пръв поглед незначителен инцидент без особени щети. В пожара обаче изгарят документи за стажа и платените осигуровки на стотици работещи от 20 предприятия в града. Без тях те не могат да се пенсионират. Данни за години труд са буквално унищожени за минути.

Така се стига до ситуация подобна на прочутия „параграф 22” от едноименния роман на Джоузеф Хелър – държавата изисква документи, които тя съхранява, но е допуснала да бъдат унищожени.

На практика за потърпевшите няма доказателство, че са работили. Няма доказателство и какви заплати са получавали.

Един от тях е Иван Турманов.  Държавата изисква от него документ, който тя съхранява, но е изгорял. Няма доказателство, че е работил. Трудовата книжка не може да докаже нищо, тъй като държавата не признава записаните в нея заплата и стаж.

„Потърпевшият съм аз. Сега се оказва, че мога да се пенсионирам, но на много по-ниска пенсия. Стажът ми като автокранист го няма. Ще се боря докрай, трябва правдата да победи, ще обжалвам решението на НОИ“, каза Иван.

Те ще трябва да се пенсионират с по-ниска пенсия или да съдят държавата.

По думите на Енчо Жеков, ако съдът постанови в тяхна ползва, доходът им ще бъде зачетен.

В Кипър работят много българи от Бургас. Остава само да се надяват, че техните документи не са сред изгорелите при пожара от миналата година и няма да им се наложи да водят дела за доказване на трудовия стаж.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*