Щетите от вихъра в неделя са за 1,4 млн евро

Пораженията, причинени от вихъра в неделя на над 160 къщи и други постройки в Агия Тримитиас и Палиометохо, се оценяват на 1,4 млн. евро, съобщи вътрешният министър Константинос Петридис.

След като областната администрация завърши описването на щетите в двете общини, Петридис съобщи, че общо 165 дома, три селскостопански склада, две професионални и четири промишлени предприятия са били повредени от масивния вихър.

Първоначално се смяташе, че само около 50 до 60 къщи и други сгради са били повредени, но броят става все повече и повече хора информират властите, че тяхното имущество е било засегнато.

Петридис каза, че всеки, чиято собственост е била повредена, ще получи финансова помощ в размер на 2 000 евро, за да започне ремонт. Министърът трябва да поиска одобрение от кабинета в сряда за тази мярка.

Около 52% от къщите са били застраховани, каза той, и след като са били описани щетите, собствениците ще могат да предявят иск към тяхната застрахователна компания.

Петридис потвърди, че държавата не може да изплати обезщетение на застрахованите.

Вчера ремонтните работи се фокусираха върху възстановяването на повредените покриви, тъй като през следващите дни се очаква дъжд.

За имоти, които не се ползват със застрахователно покритие, държавата ще отпусне помощ.

В неделя силен вихър в района с височина 200 метра помете всичко по пътя си. Десетки прозорци бяха разбити, а електропровода бе прекъснат от падащи дървета. За щастие, няма пострадали хора.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*