Шест страни от Шенген връщат граничния контрол

Целта е да се ограничи притока на мигранти

След като Швеция въведе контрол по границата си с Дания, Дания от своя страна направи същото по границата си с Германия. Тези мерки се вземат, за да се попречи на влизането на бежанци без документи, съобщи днес датският премиер Ларс Льоке Расмусен, цитиран от Франс прес.

За Дания може да има сериозни последствия, ако останалите северни страни възстановят контрола по границите си

Това може да доведе до нарастване на броя на исканията за убежище, заяви на пресконференция в Копенхаген премиерът от Либералната партия, чието правителство се опитва да ограничи пристигането на чужденци на територията на страната. „Това може да доведе до повече търсещи убежище“, допълни той.

Контролът от страна на Дания ще бъде в сила първоначално само за 10 дни, след което може да бъде увеличен за по-дълъг период от време. „Ние просто реагираме на решение, взето в Швеция. Въвеждаме временен граничен контрол, но по балансиран начин. Това не е радостен момент“, каза Расмусен.

Въпросът с бежанците продължава да поражда спорове между Стокхолм и Копенхаген. През изминалата 2015 г. Швеция е станала дом на над 160 000 мигранти, което е най-големият брой на мигранти на глава от населението за целия ЕС, докато Дания е приела 18 000 души.

Общо шест са вече страните, възстановили граничните проверки в Шенген – Норвегия, Швеция, Австрия, Германия и Франция, а от днес и Дания, съобщи на пресконференция говорителят на Европейската комисия Тове Ернст.

Тя поясни, че първите пет от посочените държави са съобщили на ЕК за намеренията и основанията си неотдавна. Засега комисията няма нужда от повече информация от тях по този въпрос.

ЕК е получила писмото от Копенхаген днес, затова предстои да го оцени. Ернст уточни, че Дания засега възнамерява да извършва проверки до 14 януари.

Европейското законодателство предвижда няколко възможности за възобновяването на граничния контрол в Шенген при предвидими или извънредни обстоятелства.

При всеки случай на възобновяване на контрола по границите, ЕК следва да бъде информирана и има правото да оцени дали тази мярка е необходима и съразмерна.

Според Германия, Шенгенската зона е в опасност, след като Швеция и Дания въведоха контрол по границите си, за да ограничат притока на мигранти.

„Свободата на движение е важен принцип – едно от най-големите постижения (в Европейския съюз) през последните години“, каза говорителят на Външно министерство Мартин Шефер.

„Шенген е много важен, но е в опасност“, допълни той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*