Утре е Цикнопемпти

Ден на мръвката, ден първи на Карнавала!

Ако утре по улиците на Кипър видите цвъртящо месо на скара и получите покана да опитате от вкусните ароматни мръвки, не отказвайте! Вземете с усмивка парченце вкусна мръвка, полейте я обилно с чашка Зивания, която също непременно ще ви предложат и благодарете. Такава е традицията. Този ден е последният, в който имате право на месо,  започват дните на Карнавала и наближаващия празник Катара дефтера (чист понеделник), който тази година е на 27 февруари.

Традициите на този празник се коренят в древността. Той винаги е 11 дни преди Катара дефтера (Чист понеделник). Това е ден на радост, смях, веселие, обилно хапване и много настроение. В този ден „изпращаме” (или се разделяме) мазнините и ароматите на месото.

Някъде прочетох, че думата „Карнавал” произлиза от латинската „carnem levare”, което означава въздържание от месо. След този ден имате право да консумирате само млечни продукти от блажните храни, подготовка за Великия пост.

Корените на тези събития са в древна Гърция, и са свързани с култа към Дионисий. Дионисий е бога на плодородието и древните гърци са го чествали с големи тържества и парад на колесници. А тези колесници са били следвани от танцьори и певци, маскирани с маски, които пеели закачливи сатирични песни.

Дори най-бедните хора в този ден, трябвало да изпекат месо, за да замирише домът им, и всички да знаят, че това е в чест на Дионисий, бога на плодородието!

Този ден е съпроводен и с езическата традиция хората да се маскират като зли духове, които да прогонят зимата и настъпващата пролет да събуди природата, като им гарантира успешна реколта. Ден първи на Карнавала, който утре се открива тържествено в Лимасол.

Честит празник! Хапнете ароматно печено месце, вдигнете наздравица и се повеселете.

Весел Карнавал!

Оставете коментар

Вашия email адрес няма да се показва


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.