Турция ще предприеме мерки за защита на своите интереси в Източното Средиземноморие

 

Турция ще предприеме всички необходими мерки за защита на своите интереси в Източното Средиземноморие, съобщи говорителя на турското външно министерство Хюсеин Муфтуглу, по повод на третия кръг за лицензирането на проучвателните дейности за въглеводородите.

Помолен да коментира обстоятелството, че президентът Никос Анастасиадис, по време на посещението си в САЩ по-рано тази седмица, се е срещнал с представители на ExxonMobil, една от компаниите, които взеха участие в третия международен търг, Муфтуглу каза, че това „демонстрира за пореден път, че кипърската гръцка администрация пренебрегва неотменимите права върху природните ресурси на тази част от острова, която е на кипърските турци“.

Кипърската гръцка страна, продължи говорителя, отказва да приеме кипърските турци като политически равноправни партньори на острова. „Турция очаква (гръцката кипърска страна) да се въздържа от действия, сякаш е едноличен собственик на природните ресурси на острова“.

„В тази връзка нека припомним, че такива действия в предишни години са довели до провала на усилията, насочени към постигане на цялостно решение“.

„Турция ще предприеме всички необходими мерки за защита на своите интереси в Източното Средиземноморие, както и правата на Турска Република Северен Кипър“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*