Съпругът на датската кралица отказва да сподели един гроб с нея

Съпругът на датската кралица Маргрете Втора, принцът консорт Хенрик, който е от френски произход, обяви вчера, че отказва да бъде погребан с нея, заявявайки, че е недоволен, че никога не е бил признат за равен.

Съпругата му одобрява избора му.

Женят се през 1967 година и той получава титлата Принц Консорт, но многократно е заявявал, че иска да бъде Крал Консорт.

Хенрик изтъква обстоятелството, че той приживе не можа да се сдобие с титлата и ранга, които желае. Поради тази причина той никога не е бил поставян на равна нога със съпругата си, и съответно не би искал това да стане и след смъртта му.

Принцът участва в много малко държавни събития и миналата година се отказва от титлата „Консорт”. Започва да прекарва голяма част от времето си в лозето си във Франция, въпреки че все още е женен за кралицата и официално живеят заедно.

Хенрик никога не е крил огорчението си, че не е получил царско звание, и неговото недоволство се е усилило през последните години.

Въпреки отказа му да бъде погребан в кралската гробница в катедралата в Роскилде, където обикновено почиват в мир кралските двойки, той би искал гробът му да е в Дания. Той обичал тази страна и е работил за нея в продължение на 50 години.

Принц Хенрик, чието име по кръщелно свидетелство е Анри дьо Лаборд дьо Монпеза срещнал бъдещата си съпруга в посолството на Франция в Лондон през 1965 година. След венчавката, неговата екстравагантна личност така и не успя да завладее сърцата на датчаните, които доста саркастично се отнесоха към оттеглянето му през 2016 година.

От брака си имат двама сина, принц Фредерик и княз Йохим.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*