Страни на ЕС се оплакват от Кипър заради фиктивни бракове

Румъния и Португалия се оплакаха от Кипър заради явно разразилия се феномен на уредени/фиктивни бракове между граждани на ЕС и граждани на трети страни с участието на трафиканти.

Проблемът съществува от години и въпреки миналите обещания, че ще бъде контролиран,  продължава да опетнява репутацията на острова.

Говорител на вътрешното министерство потвърди доклади относно оплакванията.

„Ние знаем за вербалните бележки по въпроса от някои посолства, но разглеждаме всички случаи, а не се фокусираме само върху тези две страни“, каза Лоизос Михаил.

Решаването на въпроса е част от „холистичния подход и политика, които министърът на вътрешните работи иска да приложи във връзка с миграцията“.

Министърът на вътрешните работи Никос Нурис ще представи предложението си в кабинета през следващата седмица и ще бъдат дадени сведения за фиктивните бракове, добави той.

Оплакванията към външното министерство се отнасят до експлоатацията на жени, които се нуждаят от пари. И очевидно се случват чрез трафиканти, които ги убеждават да пътуват до Кипър, за да сключат фиктивни бракове с граждани на трети страни, които работят или учат на острова.

Сватбите се провеждат от общините, които гледат на тях като на източник на доходи.

През 2017 г. тогавашният министър на вътрешните работи Сократис Хасикос обеща да противодейства на явлението, но повече от две години по-късно, въпросът продължава да бъде актуален, въпреки многобройните арести на полицията.

По това време Хасикос е провел среща с общините Арадипу, Ливадия, Ипсонас и Лиси, които са сключили най-голям брой граждански бракове на европейци с граждани от трети страни.

„Проблемът придоби огромни размери. Говорим за бракове на европейци с граждани на трети страни. Има и проблем с трафика на хора. Изглежда, че има кръгове, които насърчават подобни бракове “, каза Хасикос.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*