Сложна процедура за транспортирането на двамата убийци от окупираната част на Кипър

Единият от тях е български мюсюлманин

Полицията от двете страни на разделителната линия не могат да си сътрудничат официално, по заповедите за арест за двамата мъже убили британския турист Джордж Лоу в Агиа Напа.

Искането за предаване на заподозрените е преминало през комитета, които работи с двуобщностна техническата комисия на ООН за борба с престъпността и наказателно-правни въпроси. Комитетът е създаден през 2008 г., за да могат двете страни да си сътрудничат по въпроси като пране на пари, незаконната имиграция, трафика на хора и оръжие и трафик на наркотици. Обичайната процедура, след приемане на искането е заподозрените да бъдат предадени обратно чрез ООН, като се подчертава, че това не е процедура за екстрадиране. Двамата мъже, Мехмет Акпинар, 22, и Ахмед Салих, 43, са били заловени в Кирения в петък от кипърските турски полицейски служители изправени пред съда в северната част, но не за убийството от 14 август, а за незаконно преминаване на границата.

Важно е да се отбележи, че нито един от двамата не е кипърски турчин. Единият мъж е турчин от кюрдски произход, а другият е български мюсюлманин.

„Това е двустранен въпрос, който не е в правомощията на ООН“, заяви говорителя на ООН, това е „криминален въпрос между двете страни“.

Един от сценариите и решение на дилемата е заподозрените да бъдат „депортирани“ за Турция, която има „споразумение“ със северната част. Тяхното екстрадиране може да бъде поискано след това от британските власти. Приятели на Лоу във Великобритания призоваха властите на двете страни да „работят заедно“ за разрешаване на случая.

Лоу и неговият приятел Бен Баркър бяха нападнати на 14 август в Агиа Напа от двама мъже, въоръжени с ножове. Лоу загива, а приятелят му Бен е с множество прободни рани по гърба.

Полицията издаде заповеди за ареста на Мехмет Акпинар и Ахмед Салих, основаващи се на показанията на Кула Анастасиу, която живее с Мехмед.

Майката на Лоу, сподели, че тялото на сина й все още не е транспортирано обратно във Великобритания, за да бъде погребан.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*