„Руската” политическа партия обмисля начини за справяне с корупцията в Кипър

Новолицензираната руска политическа партия „Аз, гражданинът“ публикува предложения за справяне с корупцията, които включват създаването на служба за борба с корупцията, чиито служители трябва да могат да арестуват, задържат и разследват всеки, заподозрян в извършване на корупция. Макар че е наричана „руска партия“, те заявиха, че са кипърска политическа партия. Нейните  членове са кипърски гърци и руско говорещи кипърци и наброяват около 1000 души.

В изявление партията заяви, че отговаря на неотдавнашния призив на министерството на правосъдието за публично допитване относно създаването и функционирането на независим орган за борба с корупцията и изпрати предложенията си на министъра на правосъдието. Според партията трябва да бъде създадена служба за борба с корупцията, която да бъде „напълно независима и да докладва директно на президента“. Там трябва да работят млади професионалисти, особено от областта на правото и икономиката. Президентът трябва лично да назначи всеки член на службата в продължение на шест години, без възможност за повторно назначаване. Службата, казаха от партията, ще се съсредоточи върху разследването на жалби и искове, свързани с корупцията, както и небрежност, включваща работата на държавни служители. „Една от най-важните мерки за ефективна борба с корупцията е увеличаването на компенсациите на държавните служители, чието ниво трябва да бъде достатъчно високо, за да привлече най-добрите специалисти и експерти в държавната служба“, каза партията. „Стабилното и добре платено управление е ключът към успешната администрация на страната“.

Последната мярка, предложена от партията „Аз, гражданинът”, беше създаването на регистър за корупцията.

„Кипър е сравнително малка страна, население около един милион, много ефективно наказание за всеки, осъден за корупция, е името му да бъде добавено към официален регистър, който трябва да бъде публикуван в интернет, за да може всеки да го види“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*