Разширяване на допустимостта за ГМД

Правителството прие лека козметична промяна в критериите на законодателството за гарантиран минимален доход (ГМД), така че повече хора да могат допуснати до тези помощи.

В реч пред парламента в понеделник, министърът на труда Зета Емилианиду заяви, че промените имат връзка със стойността на недвижимото имущество на едно лице, влоговете в блокирани суми за непълнолетни, стипендии, както и някои други “финансови данни”.

Но критерият за допустимост по отношение на банковите депозити ще остане, както е в момента. Според министър Емилианиду, правителството гледа на ГМД като крайната защитна мярка за групите финансово уязвими хора. Промените, които ще повишават разходите на схемата за помощ, са възможни, защото публичните финанси вече са в по-добра форма, заяви тя.

Законопроектът трябва да бъде внесен в парламента в четвъртък, и депутати възнамеряват да премат измененията преди лятната ваканция.

Депутатът от АКЕЛ, Андреас Факондис, който е председател на Комисията по труда в Парламента заяви, че въпреки че някои от измененията на правителството са положителни, като цяло те не променят значително критериите за допустимост на ГМД. Леко са подобрени критериите за помощи на лица с увреждания.

Правителството, обаче, е против предложението на АКЕЛ, което ще позволи на пенсионерите с ниски доходи, които не са подали заявления за ГМД навреме, да го направят сега.

Според Факондис, Министерството на труда се опасява, че тези лица могат междувременно преднамерено да прехвърлят или продадат домовете си в опит да станат допустими за помощта.

Но тези опасенията са неоснователни, защото закъснелите кандидати (пенсионери) ще бъдат проверени в съответствие с тяхното финансово състояние към момента на първоначалното влизане на закона в сила.

Самите страни са изготвили серия от законодателни предложения. Те казват, че много от сегашните критерии за социални помощи са прекалено строги.

По закон, дават се социални помощи на граждани на Кипър на възраст над 28 години, да нямат над  € 5,000 в банката или собствен имот на стойност над € 100 000 – с изключение на първо жилище.

Други граждани на ЕС и трети страни, също имат право на социални помощи при определени условия, като едната е непрекъснато и законно пребиваване в Кипър в продължение на пет години.

ГМД беше въведен миналата година, на мястото на предишната система на квоти за обществено подпомагане.

2 Comments on Разширяване на допустимостта за ГМД

  1. Гергана Иванова // 14.07.2015 в 8:44 // Отговор

    Здравейте!Много моля,компетентно лице да ми отговори на въпрос,който много ме вълнува.Зададох същия въпрос до Консулт,но все още нямам отговор и за това се обръщам с молба към вашата публикация,за отговор. В Кипър пребивавам от 2007 г.,като от тогава не съм напускала страната до този момент- 14.05.2015 г,по неотложни причини.Получих сериозни здравословни проблеми,като в допълнение и остър инфаркт на миокарда.Предстои ми явяване пред лекарска комисия за инвалидизиране по болест.Въпросът ми е следния: Имам ли право да получавам приравнителна инвалидна пенсия в Кипър,която да ми позволява да живея във вашата страна,тъй като разрешената ми пенсия от България е ниска и недостатъчна за стандарта на живот в Кипър.Ако имам право на такова приравняване,моля да ме усведомите какви документи да представя в социалните служби в Кипър.Благодаря и много се надявам в скоро време да получа компетентен отговор.

    • Гергана, на този въпрос ще ви отговорят от социалните служби. Зависи откъде ще ви бъде отпусната инвалидна пенсия. Размерът й в Кипър не е толкова голям, за да можете за живеете по стандартите на острова. Съветът ни е да се обърнете и към адвокат, който може да направи официално запитване от ваше име към кипърските социални служби

Оставете коментар

Вашия email адрес няма да се показва


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.