“Пътят към Афродита” в Кипър

Първо искам да благодаря на прекрасната Бойка Велкова, която снощи в театър „Скала“ в Ларнака ни поднесе един невероятен спектакъл и ни припомни, че все още има какво да научим… Подмамени от темпото, тичането, рутината, печеленето на пари, забравяме на моменти, че сме жени, дами, любими…

Честно да си кажа, тръгнах леко предубедена, след като изгледах споделения рекламен клип. Казах си: Моноспектакъл, женски излияния, оплаквания, мрънкане, неща, на които сме толкова добри. Да, ама НЕ!

Още с появяването си на сцената, актрисата прикова вниманието на присъстващите в залата. Спечели ги! Остави ги без дъх и слова! Забравиха телефоните, които неизменно присъстват поне 18 часа в ежедневието ни! Забравиха дори да закашлят в това грипно време!

Тайни, забавни истории, прошепнати слова, страст, червено вино, подправки, храна, радостта от живота и малките неща! Интересна гледна точка за съществуването на Небесната и Телесна Афродита, богинята на любовта, която според древната митология се е родила именно на брега на Кипър. Днес сутринта, търсейки какво да облека за работа, си припомних една фраза от постановката: „Най-добрата одежда за една жена е Усмивката“. И се запитах, дали се усмихвам достатъчно, дали по-често, колкото и добре да съм облечена, не съм напрегната и навъсена, отколкото усмихната…

Благодаря за прекрасното представление на актрисата и организаторите. За мен беше пътуване, спомени, добри и не чак толкова добри, мисли, часове след спектакъла, че не съм чак толкова безгрешна; вяра, че дори и на 60, една жена може да бъде Жена, Дама, Любима!

След постановката видях десетки одухотворени и усмихнати женски лица, и мисля, че спектакълът беше истинска наслада и Награда!

Това беше първото културно събитие за годината. Не исках да го пропусна. Но в същия момент си давам сметка, че стотици го пропуснаха. Не зная защо, вероятно всеки си има някакво оправдание.

Много бих искала залата да е пълна! Не само за това първо събитие на годината за българската общност в Кипър, а винаги. Не си даваме сметка, че за да дойде постановка от България, това означава много организационна работа, труд, нерви и … пари! Често причината е смешна, „няма да отида“, защото се организира от този или онзи! Наистина смешно!

Пожелавам богат културен календар през Новата 2019 година и пълни зали с благодарна публика! Точно така, публика, която да се радва, да аплодира, да съпреживява! Друго от нея не се иска!

Още веднъж, благодаря за прекрасната постановка!

Благодаря на ентусиастите от „Арена Кипър“ и Българският театър „Храмът на Мелпомена“, които дават сериозна заявка за перфектните организатори и за тяхната благотворителна дейност, която съпътства всяко едно тяхно събитие!

Ева Иванова

БГ Фактор, Кипър

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*