Прием в чест на Трети март в Никозия

На 7 март посланик Христо Георгиев даде прием в хотел „Хилтън“ в Никозия по повод Националния празник на България. На приема присъстваха повече от 200 души. Слова произнесоха външния министър на Кипър Никос Христодулидес и посланик Георгиев.

От страна на кипърското правителство новоизбраният министър на външните работи на Р Кипър Никос Христодолидис поздрави гостите по случай Националния празник на Р България – 3 март. Министър Христодолидис подчерта, че България и Кипър развиват отлични двустранни отношения в различни сфери от взаимен интерес – търговска, икономическа, културна и образователна области. Двете страни поддържат активен политически диалог на високо и най-високо равнище, като през м. февруари 2016 г. бе осъществено посещение на кипърския Президент Никос Анастасиадес в България, а през м. ноември 2017 г. българският президент Румен Радев посети Кипър. Кипър е сред основните инвеститори в България и много кипърски студенти са завършили български университети. Министър Христодолидис благодари за подкрепата на българската страна за решаването на Кипърския въпрос и пожела успехи на настоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Посланик Георгиев посочи, че на 3 март България възстановява своята държавност. Той отбеляза отличните отношения между България и Кипър във всички области и активния политически диалог, израз на който са били официалните посещения на кипърския президент Никос Анастасиадес в България през 2016г. и на българския президент Румен Радев в Кипър през 2017г., близостта между българите и кипърците, както и неизменната принципна позиция на България по Кипърския въпрос. Основна част от изказването на посланика беше посветена на българското председателство на Съвета на ЕС. Посланикът се обърна с пожелания на български към присъстващите на приема българи и кипърците, завършили образование в България.

На приема бяха: председателят на парламента на Кипър Деметрис Силурис, министрите на транспорта, комуникациите и благоустройството Василики Анастасиадес и на здравеопазването Константинос Йоану, депутатите от кипърския парламент Стефанос Стефану, Варткес Махдесян, правителствения говорител Продромус Продрому, представители на мироопазващите сили на ООН в Кипър / УНФИСИП/, завеждащият външните отношения в Кипърската православна църква митрополит Грегориос, арменският митрополит Нарез и представителя на маронитската църква отец Джозеф, бившите външни министри на Кипър Джордж Якову и Никос Роландис, кметовете на редица градове и селища в Кипър, лидери на двете най-големи профсъюзни организации в Кипър, посланиците на всички страни-членки на ЕС, както и посланиците на Русия, Китай, Индия, Сърбия, Украйна, Швейцария Грузия, Иран, Куба, Кувейт, Оман, Палестина, заместник-посланикът на САЩ, дипломати, четирима директори на дирекции от МвнР на Кипър, почетни консули на редица страни, представители на българската общност, кипърци, завършили висше образование в България, приятели на България, представители на бизнеса, сред които заместник-председателят на Търговско-промишлената палата Фидиас Пилидес, българските полицейски служители, част от полицейските сили на УНФИСИП.

Гостите бяха посрещнати от посланик Георгиев и почетния консул на България в Кипър Вакис Лоизу. Бяха изпълнени химните на България, Кипър и Европейския съюз. Пред официалната трибуна бяха поставени банери с логото на българското председателство на Съвета на ЕС и с фотоси за България. На голямо табло бяха прожектирани филми за България.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*