Президентът Анастасиадис откри първата руска църква в Епископион

Президентът Никос Анастасиадис тържествено откри първата църква на острова построена в руски стил. Тя се намира в село Епископион, Никозия и е построена от руския бизнесмен Виатислав Зарагов. В речта си, президентът на Кипър каза, че църква е посветена на Свети Андрей и ще  служи на духовните нужди на руските православни хора, живеещи на острова.

Президентът благодари на бизнесмена и изобщо на руската общност на острова, че въпреки трудностите и икономическата криза те са избрали да останат в Кипър.

„Руската църква „Св.Андрей Първозвани” е първият руски храм на острова. проповедите ще бъдат на славянски език, а на стените ще бъдат всички руски светии”, заяви след литургията в храма Митрополит Иларион, ръководител  на „Външни църковни връзки” на Руската православна църква. Храмът ще се управлява от православната църква на Кипър.

Според Митрополита, стотици руски семейства с деца „са избрали да живеят на този благословен остров”. Той изрази увереност, че руската общност в Кипър с голяма радост ще посещава храма, в който ще се проповядва на родния им език, а децата ще слушат познати песнопеения, близки до сърцата им”.

Той изрази надежда, че това няма да е единственият руски храм на острова.

На литургията присъстваха епископи от Кипър, от антиохийската, сръбската, българската и гръцката православни църкви.

Хор, съставен от студенти от богословски училища в Санкт Петербург извършиха песнопеения.

Новата църква разполага с по пет златни куполи, които са пристигнали от Санкт Петербург през лятото на 2016. Централният купол, с тегло почти осем тона е поставен на църквата на 7 юли 2016 г. под звуците на пеене и фойерверки, следвани от музикална програма.

Църквата побира до 400 души и трябва да бъде заобиколена от голям хълм градина, беседки, приемна, парк за деца с увреждания със специални игри за тези, които имат проблеми с мобилността, както и византийски стил фонтани със светена вода.

Оставете коментар

Вашия email адрес няма да се показва


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.