Предстоящо: Вечер, посветена на Българската антарктическа програма

По покана на Н.Пр. Христо Георгиев, на 12 април в Кипър ще гостува проф. Христо Пимпирев, който ще представи интересни факти от дейността на Българската антарктическа програма.

Гостите на събитието ще имат възможността да се запознаят с българската изследователска станция и живота на ледения континент. Специално подредена изложба и филм ще покажат предизвикателствата и постиженията на българската антарктическа програма.

Очаква се интересно и вълнуващо събитие, посветено и на българското европредседателство.

Проф. Пимпирев е доайен на българската антарктическа програма, участник в Първата национална антарктическа експедиция през сезон 1987/88. Той е ръководител на ежегодните национални научни експедиции до Антарктика и Председател-учредител на Българския антарктически институт от 1993 г. до сега.

Директор на Националния център за полярни изследвания от 2007 г. до сега. Участвал е в научни експедиции до връх Ама Даблам, Непалските Хималаи, в спелеоложка експедиция в китайското карстово плато, в проект за търсене на злато във Виетнам, в научни изследвания в колумбийските Анди, в канадско-българска експедиция на остров Елсмир, Канадска Арктика.

Преподава исторична геология и палеогеография, изнасял е лекции в САЩ, Португалия, Уругвай, Чили, Колумбия, Германия, Великобритания, Франция, Испания, Аржентина, Канада, Южна Корея и др.

Той е и първият българин, развял българското знаме на Южния полюс – на 8 януари 2013 г. Проф. Пимпирев стъпва на най-южната точка на планетата като част от състава на международна експедиция, посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс от Руал Амундсен и Робърт Скот.

Начало 19:00ч.

Зала „Мелина Меркури” (до Фамагуста гейт)

Всички сме поканени!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*