Представихме Баба Марта и в Кипър  

На 1 март, когато цяла България грейва окичена с бели и червени мартеници, и българите в Кипър представиха тази прекрасна традиция.

Във фоайето на централния офис на Hellenic Bank, Съюза на Българите в Кипър и Асоциацията на румънската общност в Кипър , съвместно с Посолството на Република България и  Посолството на Румъния в Кипър представиха старинния обичай, който съществува и в двете страни. Тържеството се проведе под егидата на Националната комисия на Кипър за ЮНЕСКО  и отбеляза съвместното внасяне от България, Румъния, Молдова и Република Македония на мартеницата в Световния списък на нематериалното културно наследство, което е под закрилата на ЮНЕСКО.

В представителната зала на централния офис на Hellenic Bank приветствени речи поднесоха посланика на България, Н. Пр. г-н Христо Георгиев, заместник-посланикът на посолството на Румъния, г-жа Даниела Сезонов Тане и г-жа Текла Папаантониу от Националната комисия на Кипър за ЮНЕСКО. Отбелязано беше значението за опазване на културното наследство за човечеството и възможностите за сътрудничество, за които общите културни ценности на страните от нашия регион могат да бъдат солидна основа.

 

Последваха кратки презентации на традицията в Румъния и България. Разказани бяха легенди и предания, идващи от дълбините на вековете за значението и символиката на мартеницата, за нейното културно значение за двата народа, разменени бяха, в духа на националните обичаи, пожелания за здраве, щастие и плодородие.

След официалната част, организаторите от румънска и от българска страна представиха кратка артистична програма. Народни песни и танци от двете страни на Дунав зазвучаха в залата под бурните аплодисменти на българи, румънци, кипърци и официални гости от чужди дипломатически мисии. От българска старана в програмата участваха танцьорите от фолклорна танцова формация «Канатица».

Събитието завърши с коктейл във фоайето на залата, където бяха подредени и изложби от традиционно ръчно изработени български и румънски мартеници.

 

Живка Милова – Бг Фактор Кипър

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*