Почина Стивън Хокинг

Британският астрофизик Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст в дома си в Кеймбридж, съобщиха децата му в комюнике, цитирано от световните агенции.

Стивън Хокинг, роден на 8 януари 1942 г. в Оксфорд, заболява от амиотрофична латерална склероза на 21 години, а по-късно губи способността да говори в резултат на трахеостомия.

Тежкото заболяване обаче не му попречи да стане един от най-известните съвременни физици теоретици.
Основна област на научните му изследвания бяха космологията и квантовата гравитация, много време той посвети на изучаването на черните дупки. Хокинг е автор на множество научно-популярни книги, сред които “Кратка история на времето”, станала международен бестселър и направила го един от най-известните учени след Алберт Айнщайн.

Неговите научни трудове ще са в основата на още много открития и изследвания. А много от неговите изказвания ще се запомнят.

Ето някои от вдъхновяващите цитати от Стивън Хокинг:

“Моят съвет към хората с увреждания е да се концентрират върху неща, които вашите увреждания не пречат да вършите добре и да не съжалявате за нещата, на които пречи. Не си увреждайте духа заради физическото увреждане.”

“Едно от основните правила на Вселената е, че нищо не е перфектно. Перфектното просто не съществува. Без неперфектното нито вие, нито аз щяхме да съществуваме.”

“Гледайте нагоре към звездите, а не долу в краката си. Опитвайте се да осмисляте това, което виждате и се чудете защо съществува Вселената. Бъдете любопитни.”

“Изненадан съм колко незаинтересовани сме днес от неща като физика, космос, вселената, философията на нашето съществуване, нашата цел, нашата крайна дестинация. Има невероятен свят. Бъдете любопитни.”

“Ние сме просто развит вид маймуни на малка планета около посредствена звезда. Но можем да разберем Вселената. Това ни прави нещо много специално.”

“Хората, които се фукат с коефициента си на интелигентност, са загубеняци.”

“Тихите хора имат най-шумните съзнания.”

“Рискуваме да се самоунищожим заради собствената си алчност и глупост. Не може да продължаваме да гледаме само вътре в себе си на малка и все по-замърсена и пренаселена планета.”

“Смятам, че компютърните вируси трябва да се смятат за живот. Според мен казва много за човешката природа, че единствената форма на живот, която досега сме създали, е изцяло за разруха. Създали сме живот по собствен образ.”

“Някои хора казват, че неща като любов, радост и красота принадлежат на друга категория, различна от науката и не могат да бъдат описани с научни термини. Аз смятам, че те сега могат да бъдат описани с теорията на еволюцията.”

“Животът щеше да е трагичен, ако не беше смешен.”

“Ако извънземни ни посетят, резултатът ще е сходен с този, когато Колумб пристигна в Америка, което не се отрази добре на местното население.”

“Най-големият враг на познанието не е невежеството, а е илюзията за познание.”

“Хората никога няма да намират време за вас, ако сте винаги ядосани или се оплаквате.”

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*