Помощ, GESI

Живеем в условията на световна пандемия, онлайн обслужване (включително и в здравеопазването), ограничения, но ни се налага да посетим личен лекар или друг специалист и за други заболявания или оплаквания. Все пак не всичко е Ковид-19.

Бенефициентите на здравната каса в Кипър GESI много често се сблъскват с небрежност или откровена нечестност от страна на лекари, медицински специалисти или фармаколози, регистрирани в системата.

Директорът на Здравноосигурителната организация Константинос Панайдис разказа за няколко спорни ситуации, отговаряйки на няколко съществени въпроси.

Кол -центърът на GESI получава повече от 500 жалби всеки месец от бенефициентите на системата и от самите лекари. По всяка жалба се провежда официално разследване. „Сблъскваме се с доста сериозни случаи на нарушения, които завършват с глоби или дори прекратяване на сътрудничеството с нарушителя, но в много ситуации виждаме, че причината за нарушението е обикновена човешка или техническа грешка, която лесно се коригира“ казва Панайдис. Важно е бенефициентите на GESI да бъдат надлежно информирани за различните спорове, които могат да възникнат.

Той разказа за няколко конкретни случая, настъпили напоследък.

Проблем 1: Няколко пациенти съобщиха, че са направили среща с лекар, регистриран в GESI, но когато пристигнаха в клиниката, установиха, че ще бъдат прегледани от напълно различен лекар, който няма нищо общо с GESI.

Какво да направите: Подайте сигнал за нарушението в кол центъра на здравноосигурителната организация.

Проблем 2: Пациентите са сигурни, че са регистрирани при конкретен лекар, но в крайна сметка се оказва, че са били включени в списъка с напълно различен лекар, който приема в същата клиника.

Какво да направите: нищо, тази ситуация не се счита за формално нарушение, въпреки че поражда въпроси от гледна точка на медицинската етика, тъй като при прехвърлянето на пациенти в друг регистър, те трябва да бъдат информирани за това и да дадат съгласието си.

Проблем 3: Бенефициентите на GESI купуват лекарства по лекарско предписание в аптеката, но фармацевтът заменя посочените от лекаря лекарства с по-скъпи. Следователно пациентите са принудени да плащат повече.

Какво да направите: уведомете кол центъра на GESI, тъй като фармацевтът е длъжен да информира клиента, че не разполага с лекарствата, посочени в рецептата. Без разрешението на клиента той не може да ги смени с по-скъпи.

Проблем 4: фармацевтите дават на клиентите по-малко опаковки, отколкото е посочено в рецептата, докато системата GESI пише, че са дали точното количество.

Какво да направите: докладвайте в кол центъра, тъй като това е пряко нарушение на правилата на системата, което води до прекратяване на сътрудничеството със Здравноосигурителната организация.

Телефонен номер на кол центъра 17000 .

За обаждания от чужбина или от чужд номер: +357 22 017000 .

Имейл за сигнали и оплаквания: [email protected]

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.