Плащането на пътен данък започва от 8 януари

Коледа, Нова година, безброй именни дни…

Празниците са буквално един след друг, почти всеки ден, до края на януари… Залутани в лабиринта на празници, подаръци, партита и купони, не забравяйте, че се задават и плащания, неотложни при това.

Не знаем дали сте платили общинските данъци и такси, но не забравяйте, че крайния им срок е 30 декември. А след тази дата се предвиждат 10% лихви и глоби.

Задава се още един неотложен разход – пътния данък. Така че, отсега решете колко можете да си позволите като разход в новогодишната нощ. Министерството на транспорта съобщи, че плащането на пътния данък за 2018 г. ще започне от 8 януари.

Таксата може да бъде платена във всяка банка на Кипър, центрове за обслужване на граждани, окръжни пощенски служби или онлайн, на уебсайта на отдела rtd.mcw.gov.cy. Крайният срок за плащане на данъка е неделя, 11 март 2018 г. След това ще бъде добавена санкция от 10 евро плюс 10% от дължимата годишна сума. От 12 март полицията ще започне да проверява превозните средства за платен данък.

Данъкът може да бъде платен за три, шест, девет или дванадесет месеца. Плащането се приема само за тези автомобили, които са застраховани и са преминали задължителен преглед (МОТ). Няма да получите напомително за необходимостта от плащане на данъци от Министерството на транспорта, смятат, че трябва да го знаете.

Ако собственикът плати данъка през 2017 г., обаче, и не възнамерява да използва превозното си средство през 2018 г., той трябва да подаде заявление за имобилизиране (спиране от движение) на автомобила в пътния отдел. Автомобилите, чийто данък не е платен през последните три години, автоматично се изтриват от регистъра и следователно не могат да бъдат в движение.

Ако колата е даден за скраб, собственикът трябва да уведоми отдела за това, като попълни подходящата форма и го придружи със сертификат от компанията за рециклиране на автомобили.

Весели празници!

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*