Петролът рязко поевтиня. Русия не приема да се съкращава още добива

Цените на петрола в четвъртък се покачват след рязкото им спадане – максимално за месеца, през вчерашната сесия.

Сутринта септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпват с 32 цента – до $48,11 за барел. При закриването на пазара в сряда те бяха поевтинели с $1,82 (3,67%) – до $47,79 за барел.

Цената на американския еталон WTI за август на електронните търгове на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се покачва с 30 цента – до $45,43 за барел. По време на вчерашната сесия контрактите поевтиняха с $1,94 (4,12%) – до $45,13 за барел.

Сривът в цената на суровината в сряда се дължи на данни за увеличение на добива в ОПЕК. А така също и на информацията, че Русия не е готова да отиде към понататъшно намаляване на производството, пише MarketWatch.

През юни страните от ОПЕК са увеличили добива с 260 барела на денонощие в сравнение с май. Над половината от това повишение се дължи на ръста на производството в Либия и Нигерия, които са освободени от задължения по споразумението за съкращаване на добива.

В сряда агенция Bloomberg, позовавайки се на анонимни източници, съобщи, че Русия ще се придържа към споразумението за съкращаване на добива от ОПЕК и страни извън картела общо с 1,8 млн. барела на ден до края на март 2018 година.

По думите на този източник, намерения за още по-голямо съкращаване на производството може да изпратят неверен сигнал до пазарите. И той може да се интерпретира като опасения, че действащото споразумение не е в състояние да поддържа баланса и цените на петрола.

След мощното ценово рали на “черното злато” в продължение на осем сесии и пазарът бе оставен да се движи от новини, нямащи отношение към САЩ. Доминират в момента информацията за увеличаването на добива в ОПЕК, и нежеланието на Русия да се говори за по нататъшно съкращаване на производството, отбелязват анализатори.

В близките дни ще разберем дали спада в цените на петрола има връзка със срещата на Г-20, която ще се проведе в Германия, на която Путин и Тръмп ще се срещнат за първи път.

Американският президент вече е в Полша за участие в срещата на върха на 12-те държави участнички в инициативата „Три морета”. Той ще произнесе реч във Варшава и ще води разговори с лидери от Източна Европа, посветени на енергетиката. Според предварителна информация той ще предложи износ на американски втечнен газ за България и още 11 страни.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*