Паундът удари дъното, петролът не е бил толкова евтин от 12 години

Хаос на фондовите пазари, след като китайската централна банка свали изненадващо курса на юана за втори път

 

Паундът падна до най-ниското си ниво от юни 2010 г. Финансовият министър на Великобритания днес заяви, че икономиката на страната е изправена пред „опасен коктейл” от глобални заплахи през тази година.

Британската валута поевтиня с близо 1% срещу долара, до 1.4534 GBP/USD. За рязкото отстъпление на паунда допринесе и продължаващият спад на цените на петрола.

Днес фючърсите на търгувания в Лондон сорт Брент достигнаха най-ниските си нива от 2003 г. насам.

Цената на контрактите за доставка през февруари падна с 6%, до 32.16 долара за барел.

Въпреки че вчера беше отчетено изненадващо понижение на петролните запаси на компаниите в САЩ с 5,1 млн. барела през миналата седмица, цените на петрола продължават да падат, като този път във фокуса на инвеститорите е Китай.

Днес за втори пореден ден китайската централна банка намали курса на юана срещу долара. Този път обаче понижението е доста по-голямо от това вчера. Днес курсът беше намален с 0.51%, до 6.5646 USD/CNY. Това е най-ниският курс на юана от март 2011 г. насам.

Междувременно китайският фондов пазар буквално се срина, като основният индекс в Шанхай падна с повече от 7% и търговията беше спряна.

Това предизвика вълни от тревога в цял свят и всички водещи фондови индекси в Европа са надолу с повече от процент. STOXX Europe 600 губи 2.58%, до 345.22 пункта. В Ню Йорк фондовите пазари също падат с над процент, като S&P 500 е надолу с 1.52%, до 1 960 пункта.

В Москва деноминираният в долари индекс RTS е се понижава с 2.08%, до 737.06 пункта. А руската рубла падна с 1.9%, до 76.1076 USD/RUB.

Източник: БГНЕС

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*