Нови училищни програми до септември

Министърът на образованието Костас Кадис в сряда обяви прилагането на новите училищните програми, които ще бъдат въведени в началото на новата учебна година през септември.

Обявяването бележи края на един интензивен диалог между министерството, синдикати, родителските асоциации и организациите на учителите, които започнаха веднага след обявяването на предложенията за реформа на образованието през март.

“Ние трябва да вървим напред, защото не можем да лишим още един випуск ученици от възможността за въвеждане на модернизиран лицей. Всякакви по-нататъшни закъснения биха довели до този резултат “, каза Кадис.

Новите разписания предвиждат увеличаване на преподаваните часове от  37 на 38 и малки промени по отношение на разпределението на учебните часове според техния предмет и селективни курсове.

Преконфигурацията на учебната програма и графиците премахва единната образователна система в лицеите, въведена през 2000 г., и въвежда шест нови учебни програми: хуманитарни науки, чужди езици, приложни науки, които включват технологии и компютърни науки, икономика, услуги и изобразително изкуство. Освен това, музикални и спортни лицей ще бъдат създадени във всеки град.

“В едно от тези направления, освен основните часове, ще трябва да се вземат четири избираеми дисциплини”, каза Кадис.

Той добави, че министерството вече е започнало да информира училища и ученици, които също ще участват в групови и лични срещи с учители и училищни съветници. Родителите също ще бъдат информирани.

Кадис каза, че в скоро време неговото министерство е обяви реформи и в техническото образование, но за момента техническите училища ще продължат да работят по същата програма.

Той добави, че процедурите  за прилагането на новата система за назначаване на учители и програми за оценка и обучение на учителите са в ход.

Кадис заяви, че неговото министерство прие няколко промени, предложени от учителския съюз OELMEK.

Ученическата организация PSEm обаче обяви, че ще бъде по-добре за новия график да бъде приложен през септември 2016 г., след като бъде иницииран “значителен диалог”, тъй като те изразиха своето несъгласие с някои от промените и казаха, че трябва да се вземат под внимание и техните предложения .

За по-добро информиране на обществеността за новите графици, каза Кадис,  министерството на образованието ще разпространява флаери и ще използва социалните медии. Между 11 май и 3 юни, заинтересованите страни могат също така да се обадят в Центъра за информация на номер 80002121 между 8 ч и 19:00.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*