Новият/стар пазар на Ларнака

Едно от най-посещаваните места всяка събота в Ларнака – Кооперативния пазар, ще претърпи генерална промяна. А паркингът, на който разчитат стотици хора, решили да влязат в центъра, временно затворен заради предстоящото строителство.

Кметът на Ларнака Андреас Вирас заяви в изявление, че през август общината ще подпише договор с изпълнител за реконструкцията на общинския пазар. Самата работа ще започне към края на септември.

Според кмета, процесът на реконструкция протича по план, а властите не очакват никакви закъснения. Вирас отбеляза, че търгът за строителни работи е завършен навреме и според резултатите от него, изпълнителят е Lois Builders, който успя да заобиколи петте конкуренти. Цената на работата на изпълнителя ще бъде 5,9 милиона евро и като цяло ЕС ще изразходва 18 милиона евро за финансиране на проекта .

Първата стъпка към началото на реконструкцията ще бъде затварянето и заграждането на паркинга в центъра на града, който работи почти непрекъснато от 1996 г., откакто старият общински пазар беше унищожен.

Общата площ на новия пазар ще бъде 2 000 квадратни метра. м. От тях – 1200 квадратни метра метра ще бъдат засадени с дървета и цветя. Общата площ на магазините – 700 квадратни метра.

На първия етаж на покрития пазар ще има 20 пункта, продаващи традиционни и нетрайни продукти. На втория етаж ще можете да се отпуснете на откритата тераса или в импровизирана градина. Проектът предвижда и изграждането на отворен пазар и информационен център за туристите и местните жители. Освен това на площада ще бъдат разположени четири кафенета, малка галерия и изложбено пространство. На шестстепенния паркинг ще има място за 180 автомобила.

Според общината, пазарната територия ще бъде оборудвана с инфраструктура за хора с увреждания.

Реконструкцията на пазара е само част от амбициозните планове на градските власти . Друга задача – откриване на археологически парк и общински многофункционален център, реконструкция на тенис кортове. В околните села ще започне активна модернизация. Така през годината в Лефкара ще бъде открит многофункционален конферентен център за 300 души, основният площад ще бъде реконструиран и ще се появят нови пътища, тротоари и подземен паркинг. Очаква се последният етап от работата да приключи в началото на 2019 г.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*