Нова улица в Лакатамия/Никозия ще носи името на Васил Левски

Днес, 12 юли в кметство Лакатамия/Никозия се състоя среща на кмета на община Лакатамия д-р Фотула Хаджипапа и общинската управа с посланик Христо Георгиев, представители на българските медии в Кипър и Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР. На срещата присъства и новоизбрания председател на СБК д-р Л.Крушовски.

На брифинга бе обявено решението на общинската управа да се именува нова улица в кв.Лакатамия на името на Апостола на свободата, Васил Левски.

Д-р Фотула Хаджипапа (български възпитаник) приветства гостите с „Добре дошли” и продължи на отличен български език за взетото решение на общинската управа, говорейки за прекрасните си спомени от България, създадените културни и полезни връзки между двете страни. Не подмина факта, че през 1974-та година, веднага след турската окупация, България първа протяга ръка на Република Кипър и предлага реална помощ. Идеите на общината за сътрудничество с българската общност в района и Никозия са много и изрази увереност, че заедно можем да ги осъществим. Заяви и огромното си желание за културно сътрудничество със софийска община, а посланик Георгиев даде дума да лобира в България през лятната си ваканция.

Посланик Хр.Георгиев благодари на общинската управа за топлите думи и взетото решение, което е радостно за всички ни. Освен барелеф на Апостола пред посолството на РБългария, вече ще имаме и улица в столицата, носеща неговото име. Тук е мястото да упоменем, че това е негова идея от януари т.г., във връзка със 180 годишнината от рождението на Васил Левски. И както е казал Апостола, “Дела трябват, а не думи”.

В общинското ръководство на Лакатамия има трима български възпитаници, г-жа Васо Димитриу и Никос Хаджипетру, които също присъстваха на срещата.

В Кипър/Лимасол има именувана улица на големия български поет Гео Милев от преди 1989 година, а в Никозия от много години има улица, носеща името на Г.Димитров.

Тържественото откриване на улица „Васил Левски” в Лакатамия/Никозия ще се състои през септември т.г., за което своевременно ще уведомим общността ни.

Ева Иванова, списание БГ Фактор

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*