Никулден е! Честит празник!

Годината бавно си отива, буксувайки между проливни дъждове, бури и гръмотевици, стачката на автобусните служители, непрекъснато работно време за обслужващата сфера и идващите празници.

Днес, на Никулден отново обявиха код „Жълто“, предупреждавайки за нови проливни дъждове, ураганни ветрове и градушка. Нищо, че е празник, природата няма почивен ден.

Добрата новина обаче е, че стачката в Ларнака се прекратява и автобусите в града отново ще пътуват, след като са получили уверението на правителството, че до ден-два заплатите им ще бъдат изплатени.

Доста интересни неща тези дни, заведено е първото дело срещу ветеринарен лекар за смъртта на куче. Собственикът на лабрадора обвинява ветеринаря в лекарска небрежност и иска обезщетение.

Техническите училища в Кипър вече ще се наричат   “Технически професионални училища за образование и обучение”, като че ли досега не бяха професионални.

Чакаме бензина да поевтинее още малко, че както е тръгнало, половината Кипър да зарежда бензин от окупираните територии, то и бензиностанции няма да трябват. А държавата ще изгуби още много пари от данъци и акцизи.

Очакваме законотворците да одобрят леко завишение на минималните пенсии с 50 евро…

За заплатите обаче, никой нищо не казва! Синдикатите се измориха да се пазарят с работодателите и след дни вероятно ще излязат в заслужена почивка.

В Лимасол общината иска да върне атрактивността на общинския пазар и вече е сключила договор с инвеститор, като новия пазар ще блесне в пълната си светлина до края на 2019-та. Обещават да бъде хем модерно, хем автентично, място за развлечение и раздумка, освен за пазаруване.

И докато метеоролозите ни плашат с код „жълт или оранжев“, имаме код „Червен“ на пазара на наемите. Вече не може да се наеме нормално жилище на прилична цена. Едностаен апартамент  над 20 години вече се отдава за 500 и нагоре. Още по-страшно е в Лимасол, където реновирани жилища се отдават на богати туристи за 1000 евро на седмица.

Увеличават се незаконните таксита, десетки кипърци правят черни курсове, за да изхранват семействата си…

Но в леко замъглената светлина на отиващата си година се случват и добри неща. В Пафос възрастен човек дари в общината 1000 евро за бедните, искайки да остане анонимен. Ей така, без гръмки слова и фанфари;

Кипърската Оперна организация става на 10 години и основателката й Цвета Христофору стяга купон в неделя. Всички са поканени.

Кипър ще стане място за съхранение на втечнен природен газ. А до края на декември – началото на януари, американската нефтена и газова компания ExxonMobil ще получи резултатите от първото пробиване в блок 10 в Кипърската изключителна икономическа зона. В случай на успешно сондиране, ръководството на компанията ще планира по-нататъшни стъпки в производството на нефт и газ в същата област. Американската компания също се интересува от създаването на терминал за втечнен природен газ на острова, който ще може да обслужва всички водещи компании за производство на нефт и газ във водите на Кипър.

И тогава Кипър ще стане може би „Средиземноморския Дубай“. И вместо да си харчите паричките за екскурзия до Дубай, ще се наслаждавате на местни небостъргачи и пеещи фонтани.

Иначе годината си отива, облачна, начумерена и мокра, но поне напълни язовирите, което е страхотно.

Във всички градове и селца грейнаха елхите, търговците се готвят за новия щурм на потребителите, като всеки ден обявяват намаления, деца пеят по улиците коледни песни…

Честит Никулден!

На българските риболовци в Кипър пожелаваме да хванат царя на езерото, най-големия шаран! И както те си знаят, да го пуснат обратно във водата! Добра слука, момчета!

Честит празник на всички именници!

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*