Никос Христодулидис: кипърските турци жертват своето бъдеще заради Анкара

Лидерите на кипърските турци изглежда са готови да жертват не само своите права, но и своето бъдеще заради Анкара, заяви говорителят на правителството Никос Христодулидис.

Той отговори на изявленията на кипърския турски енергиен министър Оздил Нами, в което се казва, че програмата на острова за добив на въглеводороди трябва да бъде съвместно управлявана или замразена, докато не бъде постигнато решение по кипърския въпрос.

Христодулидис каза в отговор, че „забележително е, че турското кипърско ръководство изглежда готово да изпълни всякакви планове на Турция, които ще жертват не само правата на кипърските турци, но и собственото си бъдеще“.

„Предупрежденията на г-н Нами за намеренията на Турция също са предупреждения за Съединените щати, Франция, Италия, Израел, Египет и разбира се самият ЕС“, добави той, като се позова на заплахата на Нами, че Турция може и би могла да прибегне до блокиране всички парцели в изключителната икономическа зона на острова.

„Не може да има съвместно управление на енергийните и природни ресурси, докато със силата на оръжията Турция заема незаконно част от нашата родина“, коментираха от АКЕЛ. Кипърската турска общност е неразделна част от Кипър, която също ще има права върху природните ресурси на Кипър, но само в контекста на политическо решение и обединение на острова.

Междувременно Италианският петролен магнат ENI намекна в четвъртък, че понастоящем отстъпва от офшорния блок 3 на Кипър.

В изказването си главният изпълнителен директор на ENI Клаудио Декалзи заяви, че е „много вероятно“ договорът, сключен от неговата компания, да бъде преместен на ново място, вероятно в Мароко, през следващите дни.

„След това ще се върнем, очаквайки международна, европейска, турска, гръцка и кипърска дипломация да намери решение“, каза той.

Но това не означава, че ENI са се отказали от интересите си в региона.

„Ние сме свикнали да имаме потенциални спорове … не се отказахме от Либия или от други страни, където имаше сложни ситуации“, каза Декалзи.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*