Напрежение между АИК и правителството

Напрежението между държавната електроенергийна компания и правителството ескалира. Председателят на АИК, Андреас Марангос нарече „враждебно действие“ противопоставянето на соларния парк в Акротири.  АИК иска да се самофинансира и експлоатира централата в зоната на суверенните бази в Акротири,  с което ще намали собствените си производствени разходи и в крайна сметка ще бъде от полза и за потребителите.

Предложеното местоположение е в близост до летището на SBA, на земя, принадлежаща на епископията в Лимасол. Соларният парк ще заема площ от приблизително 300 000 квадратни метра.

През юли отделът по околна среда издаде доклад за въздействието върху околната среда, като заяви, че строителните работи за соларния парк биха засегнали биологичното разнообразие и екосистемата на района. Според доклада, около 4 500 кипариса и цитрусови дървета ще трябва да бъдат отсечени. Накрая, позовавайки се на позицията на министерството на енергетиката, в доклада се казва, че подобен проект не може да продължи преди отварянето на пазара на електроенергия, а също и поради липсата на одобрена от правителството PV схема.

Енергийният регулатор предвижда пълната либерализация на енергийния пазар до средата на 2019 г.

Според запознати с въпроса, политиката на министерството на енергетиката е да задържи АИК,  като не му позволи да започне каквито и да е проекти, които биха могли да разширят предприятието или да го направят по-конкурентоспособно след отварянето на пазара на електроенергия.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*