Най-възрастната българка в Кипър

Една българка на 92…

Майка ми, Надя Чернирадева – най-възрастната българка в Кипър!

Коледа е поводът да пристигне на Острова – в Ларнака живее и работи любимата и внучка. И тя Надя. И ако аз поне 2 пъти в годината пристигах за по няколко дни да видя дъщеря си, баба Надя тъгуваше по нея в София. Накрая не издържа и стегна багажа с категоричното: „Тръгваме за Коледа!“ Накупихме подаръци, качихме се в самолета и ето я нашата баба на Острова. Уж само да посрещнем заедно Коледа, после останахме и за Нова година, след това и за рождените ни дни – моят през януари, на двете Надета – през март…

Така си и остана. Спокойствието, слънцето, прекрасното море, природата, хората – това я заплени. Кипър сякаш я подмлади.

Оттогава изминаха 6 години. Баба Надя стана най-възрастната българка в Кипър. В България останаха спомените, гробът на баща ми, заключения дом, къщата на село, носталгията… Много й липсва обичния внук Митко и семейството му, най-вече 3-годишната правнучка Дария. Но нали затова има интернет – виждаме ги на скайпа. Неописуема радост е когато дойдат през лятото при нас. Булсатком пък „довежда“ България в кипърския ни дом – новините, сериалите, спортните състезания /майка ми е голям запалянко!/ – всичко е „под контрол“. Това запълва само част от ежедневието на баба Надя, защото тя не може да стои със скръстени ръце. Трябва нещо да работи, да майстори. Краката не я държат, но пък има златни ръце и богато въображение. Плете без очила красиви детски жилетки, блузки, пуловерчета и ги подарява. Сега майстори цветя, кошнички с черешки… Всяко нещо прави с вдъхновение и любов, а желанието й е да бъде полезна и да дарява радост.

За Коледния благотворителен базар в Ларнака 92-годишната българка е приготвила и своите дарове, наречени за живот и здраве на нуждаещите се дечица. Бог да е с тях!

А за всички нашенци, пожеланието на достолепната и мъдра старица е да ценят и да се радват на живота, да вярват в доброто и да творят добрини. Тогава ще бъдем благословени.

Весела Коледа и честито Рождество Христово, мили хора!

Райна Стаменова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*