Наздраве, любов! – Трифон Зарезан И Свети Валентин

На 14 февруари едни се мятат в море от любов по случай Свети Валентин, други се носят на вълните на виното и вдигат тост за Трифон Зарезан. Трети правят и двете.

Всъщност между светците Трифон и Валентин има доста прилики. И двамата загиват млади за Христовата вяра, и двамата са били лечители. Според житията им Трифон спасил от душевна болест дъщерята на император Клавдий II, а Валентин изцерил сляпата дъщеря на пазача на затвора. Свети Трифон произхождал от лозарски район на Мала Азия, а свети Валентин използвал сладкото вино за да подобрява вкуса на горчивите цярове.

Виното или любовта? А били ли са тези две неща разделени?

Или е както казва Омар Хаям:

„По-добре е да пия и жени да лаская,

Вместо в молитви и пост да се кая.

Ако в Ада отиват тез, що любят и пият,

То кого ли тогава ще пуснат във Рая?“

 

Така че дали Свети Трифон е влюбен до уши, или Свети Валентин е пиян от любов – все едно. Раят е за тези, които обичат – независимо дали виното или човека до себе си. Може и двете, разбира се.

Със сигурност повечето мъже смятат, че Свети Валентин е лигав празник, на който задължително трябва да се изръсят за подарък на любимата си. Вместо да се напият по случай Трифон Зарезан с приятели!

Дилема: любов или вино?

За мен лично като ценител на виното и луд фен на шоколада, този въпрос не стои. На този ден ще празнувам любовта си към виното. А пък и поетът (Кирил Христов) дава соломоновско решение: „Жени и вино, вино и жени”. „И” – никакво „или”!

Но за мъжете, които все още се чудят, ще кажа, че кутия бонбони, например, във формата на сърце, нежно прошепнато: “Скъпа, обичам те всеки ден и не ми е нужен специален празник, за да го показвам!” вероятно ще свърши работа. А и нежните им половинки вероятно го очакват.

За да угодим и на едните, и на другите, ето няколко любопитни факти за любителите и на шоколада, и на виното.

 

Тайните на шоколада

Полезен, вреден, празничен, пристрастяващ… Шоколадът поражда много вълнения, но и съмнения.Около този вкусен продукт са се нароили куп митове. Какво обаче последно твърдят експертите?

Покачва либидото – В своите мемоари знаменитият Казанова нарича шоколада „чудесен афродизиак”. Топенето на шоколада върху езика предизвиквало по-интензивно и по-продължително усещане, отколкото една страстна целувка, твърдят други учени. Благодарение на съдържанието на фенилетиламин (вещество със стимулиращ ефект) в шоколада, той благоприятства производството на ендорфини (съединения, отговорни за нашето добро настроение).

От него се пълнее – Мастити диетолози застават плътно зад това твърдение. Да, шоколадът е висококалоричен продукт. Но значи ли това, че тези, които искат да се отърват от излишните си килограми, трябва да се откажат от шоколада? Съвсем не! Консумирането на малки количества шоколад ще ви освободи от чувството, че сте ограничени, и ще ви даде свобода да си съставите по-здравословна диетична програма.

Пристрастява – Шоколадът съдържа стимулиращо рецепторите и основно мозъка вещество. В същото време учените са изяснили, че в шоколада това вещество е в незначително количество, за да предизвика пристрастяване. Затова, когато говорим за шоколад, може да става дума само за психологическа, но не и за физиологическа зависимост.

Разваля кожата – Това е мит. Често чуваме, че шоколадът провокира появата на акне, но няма никакви доказателства за това. Шоколадът може единствено да подпомогне обострянето на процеса при пациенти с акне.

Провокира алергия – Въпреки разпространеното мнение, алергия от самите какаови зърна се среща крайно рядко. Тя се провокира не от самия шоколад, а от компоненти, влизащи в състава на шоколадовите изделия – мляко, соя, царевичен сироп, ядки, ароматизатори и оцветители.

Източник е на антиоксиданти – Наистина в какаото се съдържат много вещества, които притежават антиоксидантни свойства. Основните от тях са изофлавоноиди и полиненаситени мастни киселини. Хора, които редовно си хапват шоколад, живеят средно почти година повече от тези, които са се отказали от това удоволствие.

Помага за възстановяване на силите – Това е истина! В шоколада, и по-специално в какаото, има кофеин и теобромин – силни стимулиращи съставки. Твърди се, че дори миризмата на шоколад подпомага производството на серотонин (хормона на щастието) в човешкото тяло.

Шоколадови глезотии – Козметичните процедури с шоколад се практикуват все по-често напоследък. Те подпомагат по-лесното регенериране на клетките на кожата. Затова се препоръчват за третиране на зряла кожа. Ако пък искате да коригирате фигурата си, горещо ви препоръчваме масаж на проблемните зони с шоколад. Съдържащият се в шоколада кофеин има силен антицелулитен ефект. В резултат на синтеза на серотонин и теобромин, който протича в организма, дори при външно приложение на шоколада те оказват антистресово действие.

А сега за виното

В народното творчество виното се оприличава на еликсир. Поетите го наричат Божествено питие, защото виното се пие за удоволствие.

Кога се пие вино? Погледнато от исторически аспект, вино се пие винаги. То присъства на трапезата при радост и тъга. Вино се пие всякога, в делник и празник, денем и нощем, на сватба и на погребение…

Отговорът на въпроса „как да се пие виното?“ е по-сложен. С малки изключения, вино пият всички. Основното и най-важно правило, което трябва да се знае от всички, когато седнат около масата е, че вино никога не бива да се пие на „гладен“ – празен стомах! Виното се пие бавно, на малки глътки, по време на хранене. Бързото пиене „на екс“ и без мезе е вредно!

Колко вино трябва да се налива в чашата? Когато наливате вино в чашата, нивото трябва да бъде два пръста под отвора.

Не доливайте вино в чашата. Това не е нито естетично, нито практично. Друг важен въпрос е този за температурата на виното. Белите и розовите вина се сервират и пият с температура 8-10°С. Младите червени вина се пият с температура 12-14°С, а старите качествени червени вина при температура 16-18°С. Пенливите /шампанско, шампанизирани и газирани/ вина се сервират охладени при температура 6-8°С.

Виното се пие за удоволствие. За целта трябва да включите всичките си сетива. С очите се възприемат цветът и бистротата, а с ушите – звукът при чукването на чашите. На практика пиенето на вино представлява един малък ритуал, без който ефектът не е цялостен.

И ако виното и ястието са вкусни и компанията е приятна, какво по-хубаво за един прекрасен празник – било то на любовта или на виното. Наздраве!

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*