Министерството на труда и социалното осигуряване с мерки за подкрепа в кризата с COVID19

Отпуски, финансови компенсации и облекчения са само част от мерките за подкрепа, които министър Емилианиду обяви

План за подпомагане на заетостта, работниците и уязвимите групи от населението за защита от последиците от мерките срещу разпространението на коронавируса, бяха обявени от министъра на труда Зета Емилианиду в неделя. Очаква се те да струват приблизително 159 милиона.

Мерките включват:

-предоставяне на отпуск на работници в частния сектор, които трябва да останат вкъщи, за да се грижат за децата си;

-плащане на обезщетения да безработица на работници в компании, които спират дейността си или търпят спад с 25% в оборота, поради мерки за защита от коронавируса;

-обезщетения за болест и др.;

-обезщетения за тези, които преподават в следобедните училища на Министерството на образованието.

Г-жа Емилианиду каза, че процедурите ще бъдат опростени, така че обезщетенията да бъдат изплатени по-скоро.
Родителите в частния сектор с деца до 15 години ще имат право на специален отпуск за родители до четири седмици, без празниците.
Родител със заплата до 2500 евро за първите 1000 евро ще получи 60% от заплатата си за специален отпуск, а за останалите над 1000 евро ще бъде изплатена 40% от сумата.
В случая на семейства с един родител съотношението ще е съответно 70% и 50%.
Родителският отпуск за гледане на деца ще бъде предоставен, ако естеството на работата на родителя не позволява да работи от дома или гъвкаво работно време и ако няма помощ отвън. Това изключва помощта, предоставяна от баби и дядовци.
За обществения сектор работниците, които трябва да се грижат за децата си, ще трябва да се консултират с ръководителя на отдела.
Цената на безвъзмездните средства се оценява на 20 млн. евро за един месец.
По отношение на предприятията, които са решили да преустановят дейността си и тези, които ще продължат да работят, но са претърпели загуба на оборот над 25%, ще бъде въведен план за спиране на бизнеса, за да се избегнат уволненията. В същото време засегнатите служители ще получават обезщетение за безработица, докато бизнесът е спрян. Цената на плана се оценява на 110 милиона евро.
Освен това дружествата, в които работят до 5 души, ще получат 70% субсидия за разходите за заплати на своите служители, при условие, че тези компании задържат служителите си на работа и имат намаление на оборота си с повече от 25%.
Работниците, които са изправени пред специални здравословни проблеми и са включени в списъка, който Министерството на здравеопазването ще обяви и трябва да останат у дома, за да защитят здравето си, ще получават безвъзмездна помощ в размер на 800 евро месечно.
За подпомагане на самостоятелно заетите работници, обезщетението за болест ще се изплаща по същия начин като на служителите – от четвъртия ден вместо от деветия, както е днес. Беше решено също така да се удължи срокът за подаване на декларации за социално осигуряване за самонаети лица с един месец до 30 април 2020 г.
Министър Емилианиду обяви и, че ще бъдат създадени мобилни звена, за помагане на възрастни хора и уязвими групи от населението, като им осигуряват храна и лекарства, когато са изолирани и се нуждаят от държавна подкрепа.

CNA

един коментар

  1. Здравейте, можете ли да ми кажете какви документи са нужни и каде да ги представя.
    Аз съм баща на 6 годишно дете и съм в платен отпуск.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*