Метеорен дъжд на 12 срещу 13 август

Вечер на астрономията в Кипър

Ако живеете в близост до Киперунда, можете да участвате в организираното от кипърското астрономическо общество групово наблюдение, което ще се състои в парка на болницата в Киперунда. В петък вечер (12 август) от 21:00 до 23:30 там ще има телескопи, с които ще можете да се насладите на магическата вечер.

Звездния дъжд може да се наблюдава от всяка точка на острова, на морския бряг, на поляна или друго открито пространство.

От НАСА заявиха, че събитието ще може да се гледа на живо, както ще има и коментар от космическия център Маршал. Ще може да се видят до 100 изгарящи метеора в час.

Как може да се наблюдава метеорния поток “Персеиди”
Най-добрата възможност да се наблюдава метеорния поток е преди разсъмване на 13 август. “Дъждът” ще се вижда по цялото небе.
Намерете място без препятствие към нощното небе като сгради или дървета. По-лесно ще можете да го наблюдавате без изкуствено осветление – колкото по-тъмно е небето, толкова по-добре ще виждате. Легнете на земята и погледнете нагоре – не забравяйте обаче, че на очите ви ще са нужни около 30 минути, за да се приспособят към тъмнината.
За метеорния поток “Персеиди”
Метеорният поток “Персеиди” се наблюдава от поне 2000 години и е свързан с кометата Суифт-Тътъл, която обикаля около Слънцето веднъж на всеки 133 години.
Облак от отломки от кометата преминава всяко лято, през август край Земята. Те се състоят от лед и прах и от над 1000 години изгарят в атмосферата на Земята. По този начин се наблюдава явление, наричано метафорично “метеорен дъжд”, или “падащи звезди”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*