Лакотрипис потвърждава интереса на Shell да купува кипърски газ

Министърът на енергетиката Йоргос Лакотрипис заяви, че Royal Dutch Shell е проявил интерес към закупуването на кипърски и израелски газ през следващите 10 години.

Лакотрипис, потвърди доклад на „Блумбърг“, според който Shell се интересува от закупуването на 10 млрд. куб. м. кипърски и израелски природен газ през следващите 10 години за $ 25 млрд. (20,3 млрд. евро). Министърът каза, че Кипър е „близо до сделка“, без да разкрива допълнителни подробности.

„Не искам да уточнявам дали това е терминалът в Idku, управляван от Shell, за който се отнася докладът на „Блумбърг“. „Единственото, което мога да кажа, е, че имаме трудности с цените“, каза той по повод намаляването на цените на петрола през 2014г., което доведе до намаляване на развитието на въглеводородите в световен мащаб.

Той добави, че разговорите с ЕNI за бъдещата проучвателна програма продължават. Компанията разполага с лиценз за проучване и експлоатация на въглеводороди за няколко блока в изключителната икономическа зона на Кипър – блок 8, или заедно с френската Total (блокове 6 и 11) и KoGas на Южна Корея (блокове 2,3 и 13).

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*