Концерт спектакъл „В родината ми топли пепелта“

„Най-българското събитие за годината“, „България е жива“, „Българите сме нещо друго“…, това бяха определенията на възторжената публика след края на концерта-спектакъл „В родината ми топли пепелта“. Събитие, което изправи три пъти на крака публиката от българи и кипърски гости. Събитие, с което бе отбелязана четвърт век творческа дейност на българския народен певец Добрин Добрев, който сега живее в Кипър.

DSC_1120

Да поздравят юбиляра от България пристигнаха две народни певици – Янка Рупкина и Галина Дурмушлийска, на сцената бяха македонския славей Таня Костова (бивш солист на ансамбъл Пирин), една от най-чаровните изпълнителки на шопски песни Мими Николова, Ксенофон Йоанидис, Константина Ксенофонтис, ансамбъл „Българи“, Фолклорна формация „Соватчии“ и младият му ученик Йоанис Мелекис.  Малчуганите от „Илиахтида“ изпълниха сцената и залата като красив и топъл слънчев лъч, който накара публиката да аплодира горещо първото им явяване на голямата сцена.

Събитието се проведе под патронажа на българското посолство. Посланик Хр.Георгиев поздрави юбиляра и му връчи българското знаме. Поздравителни адреси имаше от бившия ни посланик Веселин Вълчев, сега генерален консул в лос Анжелис, Златка Ставрева, Странджанска народна певица, Народно читалище в село Росица, читалище „Просвета“ община Малко Търново, къща музей Иван Вазов –гр.Сопот, Редакция Народно творчество-БНТ, Руска Стоименова, народна певица и Столична община.

DSC_1000

Сигурно се питате какво толкова се е случило, та публиката скачала на крака и аплодирала. Ами, попитайте някой от присъстващите или вижте внимателно снимките! Следя повече от големите български събития на острова в последните 15 години и смело мога да заявя, че последните две-три години такова чудо не се е случвало в Кипър.

Една по една, на сцената се изправяха големи имена в българския фолклор и отправяха своите пожелания към Добрин Добрев, който в тази прекрасна вечер бе, може би един от най-щастливите хора на земята. Уважение, признание, любов…, малко позабравени неща за общността ни в Кипър. Красиви песни, енергия, емоция, радост, все чувства, далеч от забързаното ни ежедневие, посветено на работа и печелене на пари.

Не мога да не отделя специално място на двата танцови ансамбъла – „Соватчии“ и „Българи. От тазгодишния фестивал в Лимасол не мина много време, но в тази вечер показаха нови танци и костюми и изключително професионално ниво.

Трудно ми е да предам с няколко думи цялата емоция от вечерта, но още със слизането на г-жа Рупкина от колата ми, бе посрещната с огромна българска погача от Васко Тошкова, която едва сдържаше сълзите си, българка, омъжена за кипърец съжаляваше, че не е довела децата си. В края на концерта открито плачеше и каза: „българите сме нещо друго“, ние не сме само танц, песни, костюми и фолклор, има ги всеки народ, ние сме и Божи Дух, който не всеки народ носи в себе си.

DSC_1024

В тази вечер бе представена и първата стихосбирка на Добрин Добрев „В родината ми топли пепелта“, пълна със стихове за България и родната Добруджа, носталгия, любов, отдавна преминало детство, копнеж…  и голям поклон.

Добрин Добрев всъщност има двоен празник, днес е рожденник, освен юбиляр. Тортата, поднесена на сцената от приятелите от „Соватчии“ беше поздрав – закачка за празника две в едно.

Да му е честит 44-тия рожден ден и още дълго да ни радва с прекрасните си изпълнения и стихове!

Бг Фактор Кипър

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*