Консулт – Вие питате, ние отговаряме

Въпрос: Може ли работодателят да уволни работник или служител, без предизвестие и ако е така при какви обстоятелства?

Отговор: Работодателят не е длъжен да даде предизвестие за уволнение, в следните случаи:

Поведението на служителя е такова, че става ясно, че отношенията между работодател и работник не могат да продължат;

Извършване на сериозно нарушение от страна на работника или служителя при изпълнение на служебните си задължения;

Извършване на престъпление от страна на работника или служителя при изпълнение на служебните си задължения, без съгласието на работодателя;

Непристойно поведение на работника или служителя по време на изпълнение на служебните му задължения;

Сериозни или повторни нарушения или неспазване на нормативни актове на труда или други нормативни актове в областта на заетостта.

Важно: В случаите, когато работодателят наема бременна работничка, тя е защитена от уволнение, в съответствие с разпоредбите на Закона за защита на майчинството в Кипър.

4 коментара

  1. Това е при положение,че няма сключен трудов договор,което е често срещано явление в Кипър.Може ли работникът да се самоосигурява,ако работодателя не иска да го осигурява?

  2. Moje,moje tuk v Kipar vsichko moje.Men me uvolniha bez nikakva prichina.Niamah navarsheni 6 meseca na rabotnoto si miasto i me sakratixa,zashtoto zabremeniah.Raboteh vav frutaria.Kazah im che sam bremenna i mi kazaha ok stoi vkashti dokato izmislim neshto,da izmislim neshto po-leko da ne da vdigam tejki kasetki s kartofi,luk i taka natatak.Kazah mi,che shte mi se obadiat kogato nameriat neshto po leko.Chakah,chakah sedmica mina nikoi ne mi se obadi.Kogato otidah na v grafiata na shefa mi,toi mi zaiavi che sam spriana.Kak,kakvo zashto ne mi stana iasno.Otgovorat mu beshe vhe sam bremena,a v cehat v koito pakitirat i ooalkovat plodovete i zelenchucite za iznos imalo mashini i ne sam mojela da ra otia tam zaradi bremennosta mi.

  3. Здравейте ,със съпруга ми сме работили в Кипър от 1992 г. до 2002г.От НОИ ИЗПРАТИХА ДОКУМЕНТИ ЗА ИЗИСКВАНЕ НА ТРУДОВИЯ НИ СТАЖ ,след три години чакане са изпратили само за 2000 г .Какво трябва да направиме за да изпратят и другите перноди на осигуряване .

  4. Ще искате нова справка или се свържете направо със социално осигуряване в Кипър. По-ефективно може да стане, ако дойдете на място и си вземете справката по години.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*