Кипър протестира пред ООН за нарушения на нейното въздушно пространство от страна на Турция

Кипър възрази пред ООН за нарушенията на международните норми за въздушното движение и на националното въздушно пространство от страна на Турция, както и незаконното използване на затворените пристанища от турски военни кораби през септември 2016. Постоянният представител на ООН Николас Емилиу  заяви в писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, с дата 19 октомври, че действията на Турция са ясно насочени към подкопаване на суверенитета на Република Кипър, „укрепване на продължаващото разделение и обновяване статута на сепаратистите, претендиращи за въздушното пространство над окупираната територия на Република“. Два от документите, приложени към писмото включват подробен списък на въздушни и военноморски нарушения.

„Нарушения на разпоредбите за полетната информация на Никозия и нарушения на националното въздушно пространство на Република Кипър продължават с неотслабваща сила. Политиката на Турция на постоянно нарушаване на международното право и противодействие на международните правила и норми поставят в риск безопасността на международната гражданска авиация, както и отрицателно въздействие върху стабилността на региона и създава затруднения за въздушния трафик над Кипър“, добави той. Той отбеляза, че продължаването на незаконните действия на Турция създава напрежение по време на критичния период за успешния резултат от продължаващия процес на преговори за мирно решение на кипърския проблем.

„От името на моето правителство, аз протестирам срещу продължаващите нарушения на международните норми за въздушното движение и нарушенията на националното въздушно пространство и териториалните води на Република Кипър от Турция и моля за незабавното им прекратяване. Република Кипър отново подчертава своя призив за спазване на принципа на суверенитет и ненамеса, залегнали в Хартата на ООН“, заключи той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*