Кипър: Н.Анастасиадис казва, че притесненията относно откриването на училищата са разбираеми, но не са оправдани

Президентът Никос Анастасиадис заяви днес/ петък, че притесненията на родители, учители и други относно възобновяване дейността на училищата са разбираеми, но не са оправдани, тъй като решенията се вземат въз основа на епидемиологични данни, заключенията на научните съветници и стриктно спазване на протоколите за защита на здравето.

„Това бяха необходимите предпоставки за изпълнение на решението за възобновяване на всички нива на образованието“, каза Анастасиадис в телевизионно обръщение.

Някои членове на екипа за борба с коронавируса заявиха в четвъртък, че са били изненадани от решението за откриване на училищата на 21 май, което доведе до някои спекулации, че има различия в мненията между научните съветници и държавата по въпроса.

Президентът каза, че в предишното си обръщение на 29 април относно постепенното премахване на ограничителните мерки е казал, че решенията за постепенното премахване на мерките както през първата, така и във втората фаза ще „ зависят от епидемиологичните показатели и препоръките на научния екип. ”

„Като взема предвид настоящите епидемиологични условия, препоръките на научния екип, времето, необходимо за подготовка на училищните звена, учители, родители и други заинтересовани страни, правителството реши, че всички нива на образование възобновят дейността си от 21 май, което е началната дата на втората фаза на премахването на ограничителните мерки “, добави той.

„Искам да подчертая категорично, че както правителството, така и аз лично няма да допуснете да бъде унищожено всичко, постигнато чрез навременни решения, вашата жертва и духът на единство, който преобладаваше“, подчерта той.

Той също така подчерта, че „опазването на здравето, живота и просперитета на гражданите беше и продължава да бъде наш приоритет“.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*