Кипър е готов за преразглеждане на схемата „Златна виза“

Финансовият министър Харис Георгиадис заяви, че правителството е готово да предостави информация, свързана със спорната схема за гражданство чрез инвестиции, и да разгледат тази на други държави-членки на Европейския съюз.

Финансовият министър, коментирайки пред ежедневника „Политис“, обяви публикуването на независимо проучване, което ще подчертае икономическото въздействие на схемата, и добави, че положителното въздействие, макар и положително, в рамките на няколко милиарда евро, е „подвеждащо“. Схемата позволява на чуждестранните инвеститори да придобиват кипърско гражданство в рамките на месеци, като инвестират едва 2 млн. евро в активи или компании, включително в недвижими имоти. До септември 2016 г., когато кабинетът промени схемата, понижавайки финансовите си критерии, инвеститорите бяха задължени да инвестират 5 млн. евро или да участват в колективна инвестиция с минимум 2,5 млн. евро на човек на обща стойност минимум 12,5 млн. евро.

Според официални данни, схемата е позволила на 1 685 чуждестранни инвеститори и 1 651 членове на семейства да придобият кипърско гражданство от 2008 г. до 2018 г. Според прессъобщения, версията на схемата е въведена през 2014 г. и впоследствие многократно ревизирана, за да изключи банкови депозити или придобиване на държавни облигации, а критериите за допустимост доведоха до приток на инвестиции до 4,8 млрд. евро.

Преди седмица говорител на Европейската комисия заяви, че планира да извърши проучване на тези видове схеми, изпълнявани и от няколко други държави-членки на ЕС, наречени „Златни визи“. Решението бе взето след докладите на уебсайтовете на Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP), а „Гардиън“, поставиха въпроса, че т.н. Златни визи са уязвими на злоупотреби. Те също така подкопават борбата с корупцията и увеличаването на риска от пране на пари.

В интервю за „Политис“ Георгиадис защитава кипърската схема срещу критиката, която според него е неоснователна. Общо натурализирането на чуждестранни граждани в Кипър възлиза само на 0,3% от общата натурализация в ЕС, а кипърската схема „Златна виза“ от своя страна отчита само 30% от общата натурализация, продължава той.

Министърът добави, че инвестициите (проектите) в реалната икономика остават в центъра на схемата и че те непрекъснато преминават през процес на оценка. На 9 януари Съветът на министрите реши да създаде „Комитет за надзор и контрол“, състоящ се от служители от министерствата на вътрешните работи и финансите и от Кипърската агенция за насърчаване на инвестициите (CIPA), орган, спонсориран от правителството, чиято задача е да привлече инвестиции в Кипър.

Решението също така предвижда създаването на регистър на „Доставчици на услуги за натурализация на инвеститорите“, в който физически лица и юридически лица, които предлагат свързани услуги, ще бъдат регистрирани след изпълнение на определени „критерии“. Схемата също така забранява рекламирането на визовата програма.

Оставете коментар

Вашия email адрес няма да се показва


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.