Кипър е в топ десет в ЕС за недеклариран труд

Кипър е сред първите десет страни от ЕС с най-висок процент на недеклариран труд, с около 25 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщиха от Министерството на труда

На състоялата се среща по въпросите за сивата икономика, присъства и Фредерик Лапейре, началник на отдела за борба със сивата икономика при Международната организация на труда (МОТ). Срещата е организирана от ДИСИ и е под надслов  “Недекларираната работа – рискове и предизвикателства”.

maxresdefault“Борбата с недекларирания труд е основен приоритет за страните от ЕС и МОТ, която през юни прие пакет от предложения, които включват насоки на държавите членки за това как да се справят с недекларирания труд чрез нова програма”, каза той.
МОТ определя за недеклариран труд като “всяка платена дейност и извършен труд, които са законни по своята същност, но не са декларирани пред публичните власти”. През 2011 г. държавата загубила € 40 милиона от фонд за социално осигуряване, което се дължи на недекларирания труд.
“Проучвания показват, че кипърските гърци, работещи в сивата икономика са 25 на сто от недекларираните работници, гражданите на третите страни са 17 на сто и не-кипърските граждани от ЕС 55 на сто”. Големият брой черноработници от ЕС е особено смущаващ, показвайки, че всеки втори работник от ЕС не е осигурен или го осигуряват на много малка база.
Министърът на труда Зета Емилианиду, която също присъства на срещата каза, че един на всеки петима0 работници в строителния сектор не са имали социални осигуровки. “Недекларираният труд разяжда както икономиката така и отношенията работник – работодател. Освен това, тя поражда нелоялна конкуренция, която вреди не само на работниците, но и на всички засегнати страни и подронва авторитета им на професионалисти. Зета Емилианиду добави, че правителството е въвело клауза, предвиждаща, че дружествата, признати за виновни за наемане на недекларирани работници ще бъдат изключени от търговете в публичния сектор.

Б.р. За пореден път напомняме на всички българи в Кипър, че вредите от недеклариран труд и неплатени осигуровки за много повече от ползите. Нямате право на болнично лечение и болнични, обезщетение при трудова злополука, синдикална защита, трудов стаж и други придобивки. Не чакайте момента да изгубите работата си и чак тогава да тръгнете да се жалвате и търсите правата си.  Съгласявайки се да работите на черно, вие подбивате цената на трудовия пазар, подкрепяте сивата икономика и губите своето достойнство и права на граждани на Европа.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*