Кипър: Данъчни облекчения с цел привличане на богати чужденци

Вчера кипърският президент обяви, че ще се правят данъчни облекчения, включително 50% намаляване на таксите за прехвърляне на собственост, с цел да се привлекат в Кипър богати чужди граждани.

Говорейки на 54-тото Общо събрание на Института за експерт-счетоводители, президентът заяви, че кабинетът е взел решения, които правят данъчната рамка на острова по-справедлива и по-конкурентоспособна, ограничена данъчна тежест и стимули за икономическата активност.

данъци“Нашата ясна и категорична цел е да се превърнем в първото правителство в историята на Република Кипър за намаляване на държавния дълг и намаляване на данъчната тежест в същото време. Тежкото облагане осакатява хората и бизнеса и задушава икономиката”, каза той.

Основните реформи включват данъчни облекчения за насърчаване на притока на нови капитали в бизнеса, както и разширяването на капиталови квоти за оборудване и сгради до края на 2016.

За привличане на чуждестранни предприемачи и богати частни лица, правителството планира да въведе статус “без постоянен адрес, пребиваващ”.

Намаляването с 50% на таксите по прехвърляне на имот ще насърчи сделките в сектора с недвижими имоти, смятат от кабинета.

Правителството също така планира да въведе пълно освобождаване от данък върху капиталовите печалби всяка бъдеща продажба на недвижими имоти, придобити между периода в деня, в който законът е влязъл в сила до края на 2016.

“Мисля, че данъчната реформа, която предлагаме, прави нашия данъчен режим по-привлекателен и потвърждава основната политическата посока на нашата фискална политика, чрез консолидация, рационализация и добро управление, което не позволява налагането на каквито и да било нови данъци”, каза той.

Президентът напомни за ситуацията в Кипър преди две години, когато банковият сектор бе на ръба на колапса, а държавата – в несъстоятелност.

Две години по-късно, Кипър е на път за възстановяване, каза той, но отбеляза, че проблеми все още съществуват.

“Разбира се, съществуват уязвими групи, които страдат; определено има голям брой безработни хора, но съм сигурен, че ще успеем да преодолеем проблемите”, каза той в изявлението си.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*