Кипърското халуми вече фигурира в Официалния вестник на ЕС

Европейската комисия публикува в своя вестник официалното заявление на Кипър да посочи халуми като защитено наименование за произход (ЗНП).

halloumia“Халуми се счита за традиционен млечен продукт на Кипър … той играе важна роля в живота и храната на жителите на острова, както на  кипърските гърци и кипърските турци от древни времена и тайната на производствения процес се е предавала от поколение на поколение”, се казва в заявлението, публикувано в Официален вестник на Европейския съюз.

Наречен халуми (hellim), двете имена могат да се използват заедно или поотделно и ще попадат в обхвата на административните граници на районите Никозия, Лимасол, Ларнака, Фамагуста, Пафос, и Кирения.

“Това е наистина велик ден за Кипър. След много години ние сме на път да преодолеем още едно препятствие”, каза министърът на земеделието Никос Куялис, като добави, че процесът ще отнеме между шест до седем месеца.

“Това е процедура на обжалване, и аз се надявам, че всичко ще върви добре”, каза министърът.

Регламента за демаркационната линия също ще бъде изменен, за да позволи на кипърските турци производители на hellim да търгуват чрез законни пристанища за Кипър “, ход, който ще бъде по-нататъшно улесняване на търговията и засилване на икономическото развитие на общността на кипърските турци, според европейския комисар по регионална политика Корина Крету.

От своя страна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в изявление каза, че “тази стъпка демонстрира ангажимента на двете общности в Кипър да работят заедно по проекти обединяващи целия остров. Бих искал да поздравя и отдам почит на двамата лидери за усилията, които правят възможно постигането на този резултат”, заяви той.

По време на посещението Юнкер до острова-рано този месец, той заяви, че проблемът е решен с лидерите на двете страни на работен обяд.

“Щастлив съм да обявя, открихме общо разбиране по отношение на защитата на географското халуми / hellim сирене, каза тогава Юнкер.

Кипър поиска от ЕС регистрация на името за халуми миналата година, което притесни здраво кипърските турци, произвеждащи hellim, който съставлява 25 на сто от износа им.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*