Кипърското правителство ще докладва на ООН за асимилирането на север от Турция

Правителството на РКипър ще докладва Турция на Организацията на обединените нации за действия, целящи асимилирането на северната окупирана част на острова, заяви външният министър Йоанис Касулидес пред парламента.

В изказване пред комисията по външните работи, Касулидис заяви, че е подготвен и предаден на ръководителите на дипломатическите мисии на Кипър документ, който да бъде предаден на правителствата на страните, в които те служат.

Кипърският постоянен представител в ООН ще представи документа, който ще бъде разпространен до всички държави-членки.

В документа са изброени действия, предприети от Турция, което доказва, че процесът на асимилация е в ход.

Документът включва и данни, показващи нарастване на броя на турските заселници чрез гражданство и укрепване на мюсюлманския елемент. На север има 300 джамии, 320 религиозни служители и религиозни училища.

Касулидис каза, че е налице усилие да се въведе ислямска форма на образование в общност, която е светска.

„Нито една от политическите партии не беше ислямска, нито дори крайно дясна“, каза той. Документът също така подробно описва неотдавнашните арести на север на хора, за които се подозира, че принадлежат към движението Гюлен, ръководено от турския проповедник Фетулах Гюлен, смятано от Турция за терористична организация.

По-рано тази година, Игит Балет, съветник на Ердоган, предложи северната част на Кипър да е провинция на Турция, предизвиквайки възмущение сред кипърските турци.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*