Камион ковчег в Австрия, 70 мъртви

3-ма българи арестувани за камиона със 70-те мъртви мигранти, открит в Австрия

Австрийските власти съобщиха, че телата на 71 имигранти са били в изоставения камион, намерен на магистрала в страната в четвъртък, съобщава БиБиСи.

Първоначално се смяташе, че между 20 и 50 души са починали в камиона, открит близо до унгарската граница.

Image_4948549_308_0Намерени са телата на 59 мъже, 8 жени и четири деца. Те са били имигранти от Сирия и вероятно са загинали от задушаване в камиона. Едното от децата е момиченце на една или две години, другите три са момчета на около 8-10 години.

Полицейският шеф на австрийската провинция Бургенланд заяви, че има „улики”, че българо-унгарска трафикантска мрежа стои зад трагедията.

По последна информация на унгарската полиция арестувани са четирима души – трима българи и един афганистанец.

По-рано бе съобщено, че собственик на камиона е мъж с българо-ливански произход.

Местен полицейски шеф изтъкна, че хората са били мъртви от ден и половина до два дни.

Жертвите вероятно са били вече мъртви, когато камионът е преминал в Австрия от Унгария, подчертаха властите и изтъкнаха, че не е известно как са починали.

Камионът е откаран в митническа сграда с хладилни съоръжения в Никелсдорф, където съдебни криминалисти са работили цяла нощ с мъртвите тела.

Камионът носи логото на словашката птицевъдна компания „Хиза”, която твърди, че вече не е собственик на превозното средство, като закупилите го не са премахнали брандирането.

Шефът на кабинета на премиера на Унгария Януш Лазар заяви, че камионът е бил регистриран на името на румънски гражданин, живущ в град в Централна Унгария.

австрия-имигранти-камион_crПолицейският шеф на провинцията, където е открит камиона, добави, че той е хладилен, което не било типичен избор на трафикантите на хора.

Камионът, който има унгарски регистрационни номера, е станало ясно, че е напуснал Будапеща в сряда сутринта.

Десетки хиляди имигранти от Близкия изток и Африка се опитват да си проправят път към Европа през последните месеци.

Рекорден брой от 107 500 имигранти са прекосили границите на Европейския съюз през последния месец. Някои от тях плащат големи суми на трафиканти, които да ги прекарат нелегално през границите.

Междувременно имигранти продължават да умират, докато се опитват да достигнат Европа през Средиземно море. В последния трагичен случай, стотици хора са загинали, след като два плавателни съда са потънали край бреговете на Либия в четвъртък.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*