Италианския енергиен гигант ENI продължава с плановете си в ИИЗ на Кипър

Изпълнителният директор на италианския енергиен гигант ENI Клаудио Дескали, заяви, че компанията ще следва плановете си и инвестицията от 700 милиона евро в изключителната икономическа зона на Кипър.

Дескали коментира пред репортери след срещата си с президента Никос Анастасиадис и министъра на енергетиката Георгиос Лакотрипис в Никозия.

През февруари тази година, сондажния кораб на ENI Saipem 12000 бе възпрепятстван да постигне целта си в блок 3 в изключителната икономическа зона на острова от турските военноморски сили. Проблемът продължи две седмици преди корабът да продължи към Мароко.

„Досега сме инвестирали около 700 млн. евро в Кипър и това означава, че имаме силен ангажимент към страната“, каза Дескали.

Попитан от репортерите дали компанията ще се върне в блок 3, той каза: „Трябва да се опитваме отново и отново, за да успеем, добавяйки, че след като компанията е инвестирала 700 млн. евро, не е планирала просто да ги загърби. ENI държи концесиите по блокове 2, 3, 8 и 9. Той посочи, че Европа внася над 80% от природния си газ и поради това регионът е от голямо геополитическо значение за Европа, Северна Африка и Близкия изток.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*